Lotus Exige 265E op Bio-Ethanol

Lotus Exige 265E op Bio-Ethanol

vrijdag 01 september 2006 13:40:22
Lotus Engineering heeft op basis van de Lotus Exige een uiterst capabele versie op E85 bio-ethanol ontwikkeld. Naast zijn ‘groene’ karakter levert deze Lotus Exige 265E bovendien uitzonderlijke prestaties die hem waarschijnlijk tot ’s werelds snelste, straatlegale bio-ethanol aangedreven auto maken.
Het prototype is een echte Lotus gebleven, want hij weegt nog steeds slechts 930 kg. Aan de basis van de ‘265E’ staat de hoogtoerige 2ZZ VVTL-i viercilinderkrachtbron met supercharger en intercooler uit de Lotus Exige S. Dankzij diverse modificaties die de motor geschikt maken voor het consumeren van E85 bio-ethanol (85% ethanol alcohol en 15% benzine) levert de Exige 265E nu prestaties die menig supersportwagen op regulier Euro loodvrij brandstof doet verbleken. Zo accelereert de ‘Bio Exige’ in slechts 3,88 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur, van 0-160 km/u in 9,2 seconden en realiseert hij een topsnelheid van maar liefst 253 kilometer per uur. Daarmee is deze Lotus Exige 265E, waarvan de naam bij benadering blijk geeft van het vermogen van deze uitvoering, waarschijnlijk de snelste straatlegale E85 bio-ethanol auto ter wereld.

Lotus Engineering modificeerde onder meer het brandstofsysteem en de motorkalibratie en vergrote de vier op het inlaatspruitstuk geplaatste brandstofinjectoren. Bovendien monteerde Lotus Engineering twee extra brandstofinjectoren bij de inlaat van de supercharger, om de hoeveelheid brandstof te vergroten die bij zwaardere motorbelasting en voor het koelen van de inlaatlucht voorafgaand aan de verbranding in de motor wordt gespoten.

Voordelen bio-ethanol
Het grote voordeel van ethanol is dat deze brandstof meer vermogen in de motor genereert dan conventionele benzine. De Lotus Exige 265E is nu goed voor 197 kW/268 pk bij 8.000 tpm en een koppel van 249 Nm bij 5.500 toeren per minuut. Dat betekent een toename van respectievelijk 47 pk (+21%) en 34 Nm (+16%) ten opzichte van de reguliere, benzine-aangedreven Exige S. Met een gewicht van slechts 930 kg resulteert dat in een vermogen/gewicht verhouding van 287 pk per ton. Een volgende stap voor Lotus Engineering is het verder optimaliseren van de motorkalibratie tot een flex-fuel afstelling, gevolgd door zelfs een multi flex-fuel voorbereiding. Dat betekent dat de motor naast reguliere benzine en bio-ethanol dan ook geschikt is voor het consumeren van bio-methanol en bio-butanol.

De Lotus Exige 265E is enkel bedoeld als testauto voor onderzoeksdoeleinden door Lotus Engineering. Lotus heeft geen intentie om de auto in productie te nemen of aftermarkt kits voor reeds bestaande Lotus-modellen te leveren. Uitrusting Lotus Exige 265E (aanvullend op de standaarduitrusting van de Lotus Exige)

• Bredere lichtgewicht, 5-spaaks aluminium Lotus Sport velgen in de kleur ‘High Power Silver’
• Geoptimaliseerde remmen met 4-zuiger AP Racing remzadels met sportremblokken en 310 mm geperforeerde en geventileerde schijfremmen voor. Zwevende Brembo remzadels met enkele zuiger en 282 mm schijfremmen achter, hoogwaardige siliconen remvloeistof en metaalomwonden remleidingen

• Tweevoudig verstelbare dempers met verstelbare rijhoogte
• Verstelbare anti-roll bar voor
• Accusump’ backup oliereservoir
• Sportuitlaatsysteem – ‘Stage One’
• Geanodiseerde, driedelige diffuser achter
• Extra verlichting voor
• Dubbele oliekoelers
• Airconditioning

Lotus Exige 265E op Bio-Ethanol
Lotus Exige 265E op Bio-Ethanol

1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Specificaties
Lotus

Lotus autonieuws

In 1948 werd de eerste Lotus gebouwd die door ingenieur Colin Chapman in de competitie werd ingezet. Dat was de Lotus Mark I. In 1949 werd die opgevolgd door de Mark II en in 1951 volgde de Mark III. Dankzij het succes in de competitie beginnen er bestellingen voor kopie?n binnen te komen.
Meer Lotus nieuws
De Lotus Exige Cup 430 Type 25 Edition

Lotus en Morgan op de Autosalon van Geneve 2015Autoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2020 Contact: Autoliefhebber.com