Nieuwe generatie elektrische voertuig
Renault MEGANE eVISION showcar

Renault MEGANE eVISION showcar

zaterdag 17 oktober 2020 11:28:49

Renault, wereldwijd de grootste Franse autofabrikant, vervult al meer dan 120 jaar een pioniersrol. Technologische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen geven de autosector vandaag de dag heel wat om over na te denken. De uitdagingen veranderen constant en vormen de basis voor de ontwikkelingen bij Renault. De voorbije jaren is de auto uitgegroeid tot veel meer dan alleen een individueel vervoermiddel. De auto heeft een nieuwe dimensie gekregen en vormt een ruimte voor mobiliteit, die steeds vaker wordt gedeeld en steeds meer verbonden is. Renault was zich al vroeg bewust van deze verandering. In het begin van dit jaar gaf het merk vorm aan een droom, MORPHOZ genoemd. Deze veelzijdige, modulaire, autonome, connected en elektrische conceptcar speelde in op de nieuwe mobiliteitsbehoeften.

Vandaag schrijft Renault een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, met een innovatieve en even baanbrekende als ambitieuze showcar: de MEGANE eVISION. Dit model blikt vooruit op een nieuwe generatie elektrische voertuigen op basis van een volledig nieuw modulair platform: CMF-EV.

 

De MEGANE eVISION benut optimaal de mogelijkheden van dit nieuwe platform van de Alliantie. Zo beschikt het dynamische model over een van de dunste batterijen op de markt en over een nieuwe, ultracompacte aandrijflijn die de interieurruimte ten goede komt. Het technische lijnenspel en de lichtsignatuur onderstrepen zijn moderne karakter. Hij breekt radicaal met de conventies op het gebied van gebruik, verhoudingen, design en energie-efficiëntie.

 

Bovendien zal de MEGANE eVISION snel realiteit worden, want de productieversie van deze showcar wordt al in 2021 voorgesteld.

 

Meer dan een naam, een visie

De MEGANE eVISION symboliseert de vernieuwing van het kerngamma van Renault. Hij belichaamt de toekomst van het compacte segment, waarin hij zich resoluut verankert door zijn interieurruimte en interieurafmetingen. De MEGANE eVISION schrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de MEGANE, al 25 jaar het populairste Renault-model en zet resoluut in op moderniteit.

 

Deze showcar vormt de eerste stap in een emotionele (design), vernieuwende (interieur) en technologische (elektromotor) evolutie, die plaatsvindt op een moment dat ook de behoeften van de klanten veranderen. Met deze auto bevestigt Renault eens te meer zijn rol als pionier en ontwerper van auto's om in te leven. Dat doet de fabrikant door voort te bouwen op de sterke punten van de MEGANE, een maatstaf in zijn segment qua rijplezier, comfort en sereniteit. Maar ook door belangrijke nieuwe voordelen toe te voegen, zoals een verleidelijk design, een voor deze autolengte niet eerder vertoonde interieurruimte en alle voordelen van een elektrische aandrijving.

 

Zo zorgt Renault voor continuïteit in zijn geschiedenis en in het succes van de naam MEGANE. Het merk presenteert zijn visie op een nu al tastbare toekomst, die voor iedereen toegankelijk zal zijn.

 

“Met ons gloednieuwe CMF-EV-platform, dat door de Alliantie werd ontwikkeld, hebben we de codes van het design, het formaat, de energie-efficiëntie en het gebruik doorbroken om de showcar MEGANE eVISION te ontwikkelen. Met de meest compacte batterij op de markt en een compacte carrosserie van 4,21 meter die de ruimte biedt van een auto uit het C-segment, is Mégane eVISION echt een uniek aanbod! We hebben een van onze meest iconische modellen een plaats in de toekomst gegeven. De MEGANE eVISION vindt de MEGANE opnieuw uit en Renault vindt Renault opnieuw uit. Dit is nog maar het begin, een nieuwe generatie innovatieve elektrische voertuigen komt eraan.”

 

Luca de Meo, CEO van Groupe Renault

 

Een nieuwe generatie elektrische voertuigen

Renault kan uitpakken met tien jaar ervaring in het ontwerp, de productie en de verkoop van elektrische voertuigen om zijn klanten nieuwe modellen aan te bieden met tal van voordelen: minder vervuiling, lagere gebruikskosten, weinig onderhoud, een stille motor enz. Meer dan 30.000 werknemers van het merk kregen opleiding over de specifieke aspecten van de elektrische mobiliteit.

 

Renault is dan ook Europees marktleider in deze sector en geniet het vertrouwen van een steeds groter aantal klanten. Sinds de lancering van zijn gerichte gamma heeft Renault op het Oude Continent al meer dan 300.000 elektrische voertuigen verkocht. Dat komt overeen met een op vijf verkochte elektrische voertuigen sinds 2010.

 

Om dat te bereiken heeft Renault een gevarieerd gamma uitgewerkt, dat tal van uiteenlopende klantenbehoeften dekt: een veelzijdige auto voor het dagelijkse leven met ZOE, micromobiliteit met Twizy, leveringen over de laatste kilometer met Kangoo Z.E. en Master Z.E. en sinds kort ook wendbaarheid in de stad met Twingo Electric.

 

Dit gamma elektrische modellen zal nog verder worden uitgebreid om klanten meer keuze te bieden en in te spelen op een alsmaar bredere waaier van toepassingen. De eerste stap in die strategie is het seriemodel dat wordt afgeleid van Mégane eVISION en dat volgend jaar zal worden onthuld.

 

Een nieuw gamma en nieuwe diensten in aantocht

Het seriemodel dat van Mégane eVISION zal worden afgeleid, wordt enkel verkrijgbaar met een elektromotor. Hij is de eerste telg van een nieuwe familie dynamische en veelzijdige elektrische Renault-modellen, die steeds beter zijn afgestemd op de levenswijzen en gebruiksgewoonten van uiteenlopende klanten. Met de nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van batterijen en laadsystemen zou dit toekomstige gamma een steeds groter publiek moeten verleiden nu het ecologische bewustzijn toeneemt.

 

Deze nieuwe modelgeneratie zal ook maximaal profiteren van geavanceerde geconnecteerde diensten. Globaal gesproken zal hij geïntegreerd worden in een elektrisch ecosysteem dat eveneens vooruitgang boekt, om niet alleen in te spelen op de behoeften van de gebruikers, maar ook de energietransitie van de maatschappij als geheel te ondersteunen.

 

Zo zal hij bijdragen aan de ontwikkeling van ‘smart charging’ (of intelligent laden) om het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen en gebruikers te helpen besparen. Dankzij de connectiviteit van de wagen kan de batterij op het juiste moment worden opgeladen, wat overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomt en het gebruik van hernieuwbare energie stimuleert. Een andere technologie die nog in ontwikkeling is, is V2G (Vehicule-to-grid), waarmee elke geparkeerde auto die verbonden is met een laadpaal elektriciteit uit zijn batterij kan exporteren naar het elektriciteitsnet.

 

CMF-EV: een moduleerbaar elektrisch platform

Het nieuwe moduleerbare CMF-EV-platform, ontwikkeld door Renault-Nissan-Mitsubishi, zal als basis dienen voor de volgende zuiver elektrische wagens van Renault. Het zal bijdragen tot de productie, de ontwikkeling en de optimalisering van de elektrische prestaties van elk nieuw model.

Het CMF-EV-platform biedt tal van voordelen in vergelijking met een traditioneel platform voor voertuigen met een interne verbrandingsmotor of een gecombineerd aandrijfgeheel met verbrandings- en elektromotor. Zo heeft hij een kleiner motorcompartiment omdat de onderdelen van een elektromotor nu eenmaal compacter zijn dan die van een diesel- of benzinemotor. In combinatie met de langere wielbasis en de plaatsing van de wielen op de vier hoeken van de wagen is het mogelijk om volume te hergebruiken ten voordele van de interieurruimte en het design.

 

Dankzij baanbrekende technologieën en grotere batterijen biedt het CMF-EV-platform klanten ook de mogelijkheid om het rijbereik van hun toekomstige elektrische wagen te verhogen en tegelijk de oplaadtijd te verkorten. Bovendien staan het dynamisme en rijplezier op een nog hoger niveau dankzij het herwerkte onderstel en het lagere zwaartepunt, dat mogelijk wordt gemaakt door de batterijen onder de vloer te plaatsen.

 

Voor Groupe Renault zal deze nieuwe stap in de ontwikkeling van zijn elektrische expertise zich concretiseren in nieuwe synergieën met zijn alliantiepartners en in aanzienlijke schaalvoordelen.

 

Beperkingen elimineren

Beeld u een voertuig in dat alle conventies aan zijn laars lapt. Een futuristisch voorwerp dat a priori in geen enkele categorie past. Hoe dichter je komt, hoe meer je het ziet. Het silhouet van deze compacte en dynamische showcar doet denken aan een stijlvolle en aerodynamische berline. Maar zijn gespierde voorkant en motorkap en zijn grote wielen geven onmiddellijk een robuuste indruk. Details verraden zijn elektrische identiteit en hij geeft je onmiddellijk zin om grote reizen te maken.

 

De showcar Mégane eVISION is een inspirerende wagen, een vector van emoties, die in de eerste plaats verleidt met zijn onuitgegeven design en zijn ongewone proporties. Hij ademt rijplezier, moderniteit en techniciteit en vestigt nieuwe normen op het vlak van interieurruimte. Hij toont aan dat de toekomstige generatie elektrische wagens van Renault zich zal ontdoen van diverse beperkingen en de traditionele segmenten zal overstijgen om de compacte berline opnieuw uit te vinden.

 

De voetafdruk minimaliseren, de interieurruimte maximaliseren

Dankzij het CMF-EV-platform zullen de toekomstige elektrische voertuigen van Renault meer moduleerbaarheid en interieurruimte bieden, zonder dat ze daarom hoger of langer hoeven te zijn. Dat bewijst de showcar Mégane eVISION. Zijn beperkte lengte (4,21 meter) vereenvoudigt het stadsverkeer terwijl de inzittenden toch een plaatsaanbod en gebruiksmogelijkheden genieten die niet moeten onderdoen voor wagens uit het C-segment, die traditioneel 15 tot 30 centimeter langer zijn. Kortom, Mégane eVISION is een wagen die de grenzen van de traditionele segmenten doet vervagen.

 

Rijbereik en laadsnelheid geoptimaliseerd

Het rijbereik van een elektrische wagen hangt gewoonlijk af van de grootte van de auto en de mogelijkheid om meer of minder omvangrijke batterijen mee te nemen.

Ook die beperking helpt Mégane eVISION de wereld uit. Hij beschikt namelijk over een ultrafijne batterij van 60 kWh die hem lager en dus aerodynamischer maakt. Dat dringt het elektriciteitsverbruik gevoelig terug. Met zijn DC-lader (tot 130 kW) kan men de batterij bovendien ultrasnel opladen.

Zo beschikt de showcar ondanks zijn compacte buitenafmetingen over weg- en snelwegcapaciteiten die doorgaans zijn voorbehouden aan grotere wagens. Zo overstijgt hij de klassieke categorieën.

 

Een gloednieuw design

Mégane eVISION verenigt trekken van een berline, een stadswagen, een SUV en een coupé tot een dynamische en moderne berlinelijn, met nieuwe proporties en een gedurfde look. Hij oogt gespierd maar ook relatief laag en erg aerodynamisch, met grote wielen die dunner zijn dan de norm voor auto’s van deze grootte. De nieuwe familie elektrische wagens van Renault profiteert van deze vernieuwende stijl, die niet alleen zijn persoonlijkheid maar ook zijn efficiëntie en het welzijn van de inzittenden ten goede komt.

 

Centraal in de designstrategie van Renault

Mégane eVISION sluit perfect aan bij de designstrategie van Renault door zijn zachte en vloeiende vormen en zijn erg fijne en nauwkeurige elementen. Hij belichaamt ook de evolutie van dat design door de samensmelting van sensualiteit, techniciteit en aerodynamica, een evolutie die al werd aangekondigd door MORPHOZ, waarop Mégane eVISION zich inspireert. De nauwkeurige en uiterst technische details van de showcar, die de elektrische en technologische inhoud van de wagen weerspiegelen, bevestigen het karakter van de nieuwe generatie elektrische Renaults.

 

De proporties van een dynamische berline

De showcar Mégane eVISION heeft een volledig nieuw design met bijzonder moderne proporties. Zo erft hij met zijn grote wielen, zijn uitgesproken koetswerkhoogte en zijn robuuste uitstraling bepaalde visuele eigenschappen van SUV's. Zijn compacte afmetingen, zijn erg korte overhangen en zijn grote wielbasis doen hem dan weer dichter aanleunen bij een stadsberline.

 

Vloeiend dak

Het vloeiende dak van Mégane eVISION onderscheidt zich door zijn goudachtige kleur ‘Gold’, die vanaf de voorruitstijlen in kleurverloop naar achteren loopt en het dak een lichte en zwevende toets geeft. Het benadrukt ook de aerodynamische uitstraling van de auto, die ontstaat door de geprofileerde lijnen van de cabine.

 

Gewelfde motorkap

De motorkap van de showcar, getooid met twee luchtinlaten, is zowel gewelfd als sterk gebeiteld. Ze draagt bij tot de persoonlijkheid van de wagen. Zijn ononderbroken omlijsting tot in het midden van het radiatorrooster benadrukt de identiteit van het Renault-logo en zet het (net als de bovenzijde) in de verf.

 

Aerodynamische velgen

Net als het concept MORPHOZ beschikt Mégane eVISION over grote wielen met een aerodynamisch thema. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in het propellerbladdesign van de 20”-velgen. Het buitenste gedeelte is maximaal gesloten en in lijn gebracht met het koetswerk om het aerodynamische karakter te versterken en meer efficiëntie te bereiken door turbulentie tegen te gaan. Om diezelfde reden zijn deze wielen, evenals een deel van de 245/40 ZR 20-banden, voorzien van 21-duims sierwieldoppen. Deze worden aangevuld met aerodynamische flappen, terwijl een reeks decoratieve lijnen doet denken aan die van de onderste roosters.

 

Geprononceerde wielkasten

De wielkasten verbeteren de visuele verhoudingen van de wagen. De gladde en glanzend zwart gelakte wielkasten geven Mégane eVISION een erg stedelijke elektrische uitstraling.

 

Voorkant

De voorkant van Mégane eVISION oogt erg gebeiteld, wat bijdraagt tot het volumineuze effect. De luchtinlaten zijn geconcentreerd in het onderste deel, terwijl de fijne lichtblokken door een erg visuele 3D-afwerking verbonden zijn met het koetswerk. In het midden licht het Renault-logo op om de elektrische aandrijving van de wagen te benadrukken.

 

Roosters

Het thema van de roosters, dat deel uitmaakt van de elektrische identiteit en reeds te zien was op de concept-car MORPHOZ, verwijst naar de hifi-wereld. Deze roosters in het onderste deel van de voorkant en aan de zijkanten van de wagen kregen een gladde afwerking zodat ze nauw aansluiten bij het koetswerk.

 

Verfijnde lichtblokken

Van de talloze details die de precisie en techniciteit van Mégane eVISION benadrukken, zijn de koplampen ontegensprekelijk de meest zichtbare. Ze zijn erg fijn, beschikken over led-matrixtechnologie en geven de voorkant eenlevendige uitstraling. Deze typisch elektrische lichtsignatuur, die ook op het seriemodel aanwezig zal zijn, helpt het koetswerk visueel breder te maken.

 

Verluchtingsopeningen in de bumper

De zijdelingse luchthappers onderaan de voorbumper dragen bij tot de aerodynamische efficiëntie van de wagen. Ze creëren een echt luchtgordijn om de luchtstroom naar de wielkasten te verbeteren. Ze hebben dezelfde goudtint als het dak.

 

Lichtgevende laadklep

Net als bij MORPHOZ siert het Renault-logo de elektrische laadklep op de flank van Mégane eVISION. Het transparante logo wordt verlicht door een waarschuwingslampje voor het laadniveau.

 

Achterkant

De achterzijde van Mégane eVISION wordt optisch verbreed met de lichtlijst, die zich over de hele breedte uitstrekt en het Renault-logo omkadert. Deze lichten nemen het dimprincipe van de led-koplampen over, waardoor de lichtsignatuur volume en techniciteit krijgt.

Deze achterkant geeft het silhouet van de wagen tegelijk meer dynamiek en een erg vloeiende look.

 

Historische referentie

De E aan het einde van ‘Mégane’ in de naam van de wagen heeft een andere lay-out dan de andere letters. Als symbool van de elektrische motor en het E-TECH-label onderscheidt deze letter zich door zijn Gold-kleur, die identiek is aan die van het dak, en verwijst hij met zijn vorm en parallelle zwarte strepen naar het Renault-logo uit 1972, ontworpen door Victor Vasarely.

 

Metaalkleuren

Mégane eVISION is een tweekleurige wagen. Zijn koetswerk is uitgevoerd in een gesatineerde grijstint met de naam Schiste Mat Grijs. Het dak heeft echter de goudachtige kleur ‘Gold’. Deze tweekleurig livrei, ontworpen als een knipoog naar de metaalkleuren van Renaults nieuwste concept-cars en bepaalde elektronische toestellen, voegt een elektrische dimensie toe aan het historische geel van Renault. Dat is terug te vinden op bepaalde technische details van de wagen, zoals de uitsparingen in de voorbumper, de remzadels en de monogrammen op bepaalde koetswerkonderdelen.

 

Alomtegenwoordige ‘flush’

Met zijn vloeiende lijnen en transparante effecten laat de showcar Mégane eVISION zich rechtstreeks inspireren door MORPHOZ. Het idee van een ‘flush’ of ‘glad oppervlak’ wordt nog versterkt door het gebruik van verzonken deurhandgrepen. Ze worden elektrisch ontplooid wanneer de bestuurder en de passagiers naderen en verdwijnen weer in de flanken wanneer ze niet worden gebruikt. Ook de aerodynamische zijdelingse uitsparingen en de sportieve achterkant met uitgesproken spoiler sluiten zich aan bij dit leitmotiv.

 

Genetische elektrische rijkdom in de kijker

Een spel van licht en verlichting benadrukt de talrijke elektrische details die Mégane eVISION heeft geërfd. Deze lichtgevende animaties brengen de showcar tot leven. Zo licht de laadklep op om de toegang te vergemakkelijken. De dagrijlichten werden bestudeerd om nauwkeuriger en prominenter aanwezig te zijn. Vooraan zorgt het verlichte logo voor een moderne look. Aangezien zijn elektromotor slechts een beperkte koeling vereist, beschikt Mégane eVISION over een halfgesloten radiatorrooster vooraan. Meer in het algemeen werden de koelzones, de technische elementen en de verlichtingszones in het hele koetswerk uitgebreid om de geboorte van een nieuwe generatie elektrische voertuigen van Renault te vieren.

 

LIVINGTECH: welkom aan boord

Mégane eVISION is niet zomaar een showcar die men observeert of bewondert, het is een wagen die uitnodigt tot reizen. Dankzij de technologische innovaties van Renaults LIVINGTECH-label past hij zich aan de behoeften van zijn passagiers aan om het gebruik van de auto te vereenvoudigen en oplossingen aan te reiken. De intuïtieve en intelligente wagen focust zich op de interactie met zijn inzittenden.

De showcar is in drie fasen te ontdekken, volgens drie leesschalen.

De eerste fase is die van zijn globale proporties: het silhouet van de wagen is al van ver herkenbaar, terwijl de welkomstsequentie en de lichtsignatuur de nieuwsgierigheid prikkelen.

Wanneer men de wagen nadert, verschijnen er nieuwe lichtlijnen die zijn contouren tot leven wekken. De oppervlakken worden afgelijnd en de scherpe lijnen worden zichtbaar.

Op enkele stappen van Mégane eVISION komen tot slot de precisie van de details en de techniciteit van de elementen tot uiting. Ze verwijzen naar het elektrische hart van de auto en dringen ook door in het interieur.

 

LIVINGLIGHTS: een levendige lichtsignatuur die moderniteit uitstraalt

De meer geometrische, scherpe en opvallende lichtsignatuur van Mégane eVISION is tevens adaptief. De verfijnde en nauwkeurige vormgeving volgt horizontale en verticale lijnen en activeert ze met de led-matrixtechnologie.

Deze nieuwe visuele identiteit, ‘LIVINGLIGHTS’ gedoopt, steunt ook op een animatiespel in deze lijnen. Ze worden doorkruist door een glinsterende golf die van het centrale logo vertrekt en tot aan de uiteinden loopt, alvorens de lichtsignatuur oplicht. Het glinsterende effect wordt nog versterkt doordat de led-lijnen worden opgesplitst in pixels. Zo oogt de animatie nog krachtiger.

 

De identiteit van de auto benadrukken

Mégane eVISION biedt nog tal van andere lichteffecten om de herkenbare delen van de wagen te benadrukken. Zo wordt de sierstrip op de zijruiten, die doorgaans zwart of verchroomd is, hier verlicht om vanaf de achteruitkijkspiegels een indirecte verlichting te verspreiden, die achteraan verdwijnt. Deze animatie draagt bij tot de grafische signatuur van de auto. Aan de onderzijde van de deurbeschermers onderaan zit een patroon met de vermelding ‘E-TECH Electric’ als verwijzing naar de batterijen onder de vloer.

 

Een herkenbaar interieur

Deze dynamische welkomstverlichting beperkt zich niet tot het koetswerk. Door de ruiten heen benadrukt een lichtspel bepaalde elementen van de cockpit. Zo lichten de bovenste randen van het LIVINGSCREEN-scherm op, wat een L-vormig silhouet suggereert. De naam Mégane eVISION verschijnt op het scherm. Toptechnologie en moderniteit lijken ten dienste te staan van de droom en het verlangen.

 

Personalisering van de wagen vanop afstand

Deze dynamische welkomstverlichting is des te levendiger omdat ze tijdens de levensduur van de wagen kan evolueren. Ze is namelijk personaliseerbaar met ‘FOTA’-technologie (‘Firmware Over-The-Air’). Dit systeem om inhoud vanop afstand te updaten en te downloaden, maakt het mogelijk om de boordsoftware te laten evolueren, maar ook om nieuwe personaliseringselementen voor het LIVINGSCREEN-scherm en dus nieuwe animaties voor de startsequenties toe te voegen.

 

PLATFORM

CMF-EV: de belofte van een toekomstgerichte esthetiek en dito prestaties
“Dankzij zijn technologische innovaties en zijn moduleerbare karakter wordt CMF-EV het toonaangevende platform voor de toekomstige elektrische voertuigen van Groupe Renault en de Alliantie.”

Jean-Paul Drai, Directeur Engineering voor elektrische autoprojecten, Groupe RenaultHet CMF-EV-platform (‘CMF’ voor Common Module Family en ‘EV’ voor Electric Vehicles) werd door de Alliantie ontwikkeld om specifiek in te spelen op de huidige mobiliteitsbehoeften van gebruikers. Het werd samen met Renaults partner Nissan ontwikkeld dankzij een team van Franse en Japanse ingenieurs. Het energiebeheer, de interieurruimte en het leven aan boord van nieuwe elektrische voertuigen op basis van dit platform zullen de vruchten plukken van de innovaties die het biedt.

 

Het CMF-EV-platform verlegt de grenzen door de plaatsing van batterijen met verschillende hoogtes en lengtes mogelijk te maken. Dit platform kan dus even goed worden gebruikt voor lage berlines als voor grotere SUV's, die grotere batterijen kunnen meenemen. Uiteraard is het platform ook moduleerbaar in de lengte om de batterij nog beter af te stemmen op het type van voertuig en het gewenste rijbereik. Zo leent het CMF-EV-platform zich even goed voor elektrische wagens voor dagelijkse ritten in de stad, als voor modellen die lange ritten kunnen maken zonder te worden opgeladen.

 

Het seriemodel afgeleid van de showcar Mégane eVISION, wordt het eerste model met dit platform dat Renault commercialiseert.

 

Een onuitgegeven aandrijflijn, geoptimaliseerde batterijtechnologie en dynamische proporties

Compactere elektromotor

De compacte motor en alle technische elementen die verband houden met deze motor en met de bijbehorende functies van de wagen kregen een unieke architectuur en werden vooraan in het motorcompartiment geplaatst. Zo kwam er ruimte vrij in het interieur en wordt het comfort van de passagiers verhoogd. Dat geldt onder meer voor de airconditioning. Dat draagt bij tot het dunnere en meer naar achteren geplaatste dashboard, dat op zijn beurt extra interieurruimte vrijmaakt.

 

Dunnere batterijen

De batterijen die voor het CMF-EV-platform werden ontwikkeld, hebben een heel vernieuwende eigenschap: ze zijn namelijk ‘structureel’. Dat houdt in dat ze integraal deel uitmaken van de structuur van de wagen. Ze helpen dus de energie te absorberen bij zijdelingse aanrijdingen.

Deze batterijen kunnen op verschillende manieren worden geplaatst en kunnen dikker of minder dik zijn naargelang de wensen van de markt. Zo kan ze perfect worden afgestemd op de markt. De dunnere batterij maakt het mogelijk om lagere en dus meer aerodynamische voertuigen te ontwerpen. Daardoor neemt het elektriciteitsverbruik gevoelig af, waardoor het rijbereik en de energie-efficiëntie toenemen.

 

Vlakke laadvloer

Door het ontbreken van een uitlaat en klassieke transmissie konden de ingenieurs de traditionele middentunnel van auto’s met verbrandingsmotor achterwege laten. Daardoor is de vloer van deze toekomstige wagens op basis van het CMF-EV-platform volledig vlak, wat de interieurruimte en de moduleerbaarheid ten goede komt.

 

Kortere overhangen

De compacte afmetingen van de elektromotoren ontwikkeld voor het CMF-EV-platform, maakten het mogelijk om de overhangen voor- en achteraan in te korten. Daardoor kunnen grote wielen van 18” tot 20” op de vier hoeken van de auto worden geplaatst. De kortere overhangen brengen bovendien nieuwe designmogelijkheden met zich mee en voegen zo een sterke stilistische waarde toe aan de nieuwe elektrische voertuigen van Renault.

 

Verlengde wielbasis

De grote wielbasis (tot 2,77 m), die het CMF-EV-platform mogelijk maakt, biedt meer interieurruimte en komt dus de passagiers ten goede. Ook zal ze de toekomstige elektrische voertuigen van Renault toelaten om grotere batterijen te gebruiken.

 

Beperkte hoogte
Voor dit nieuwe platform gaven de ingenieurs en ontwerpers van de Alliantie de voorkeur aan lagere voertuigen om de stroomlijn te verbeteren en hun energieverbruik te verlagen. Dat werd mogelijk gemaakt door de dunnere batterijen die tevens de interieurruimte ten goede komen.

 

Diversiteit

Het CMF-EV-platform zet vooral in op veelzijdigheid en prestaties. Het zal een grote diversiteit toevoegen aan de toekomstige Renault-gamma’s. Zijn moduleerbare karakter maakt het bijvoorbeeld mogelijk om achteraan een tweede motor te installeren, waardoor krachtigere modellen met vierwielaandrijving kunnen worden ontwikkeld.

 

Betrouwbaarheid

Het platform werd ontwikkeld om een onovertroffen betrouwbaarheid en duurzaamheid te verzekeren In Frankrijk en Japan werden meer dan 3 miljoen testkilometers afgelegd op testbanken en wegen om alle technische aspecten van het onderstel, de systemen, de motor en de batterij te valideren.

 

Patenten

Tot nog toe werden al meer dan 300 patenten aangevraagd voor het CMF-EV-platform en het toekomstige seriemodel dat wordt afgeleid van Mégane eVISION. Deze patenten beschermen een reeks innovaties op het gebied van de motor, het laadsysteem, de batterij, het thermische beheer, de architectuur en de akoestiek. Het resultaat is de vrucht van een gedeelde expertise van Groupe Renault en Nissan om het technologische leiderschap ten opzichte van de concurrentie te behouden en veilig te stellen.

 

De efficiëntie van een platform met laag verbruik

CMF-EV legt de lat voor energie-efficiëntie nog hoger dankzij een aantal verbeteringen en innovaties. Hoewel de nadruk vooral op de aerodynamische eigenschappen van de toekomstige elektrische Renaults lag, werden ook de laadprestaties geoptimaliseerd. Het CMF-EV-platform introduceert een innovatief systeem voor het thermisch beheer van de batterij dankzij een veel groter temperatuurbereik. Er werd een geoptimaliseerd koelcircuit voor de motor, de batterij en het interieur ontwikkeld. Het Energy Recovery System (ERS) vangt de warmte van de motor op om deze in het interieur te verspreiden, zodat de batterij niet wordt aangesproken en het rijbereik van de wagen niet wordt beïnvloed door koude. De beschikbare energie wordt dus maximaal benut.

 

De troeven van een nieuwe modelgeneratie op basis van het CMF-EV-platform
CMF-EV leent zich niet alleen voor een brede waaier aan modellen met een superieure betrouwbaarheid, maar zet ook een grote stap vooruit op het vlak van prestaties, rijbereik en comfort voor het toekomstige elektrische gamma.

 

Prestaties

Dankzij het CMF-EV-platform zal Renault kunnen inzetten op het ‘ludieke’ aspect van Renaults toekomstige elektrische voertuigen. De wegligging zal baat hebben bij het verlaagde zwaartepunt. Dankzij de langere wielbasis, de korte stuuroverbrenging en de meerarmige achteras dragen de stuurinrichting en het onderstel bij tot een betere wendbaarheid en een hoger comfort aan boord. Ook zal de auto de vruchten plukken van innovaties die de geluiddemping ten goede komen en trillingen en parasietgeluiden elimineren. De motor van Mégane eVISION is een van de krachtigste motoren uit het Renault-gamma, alle energiebronnen door elkaar genomen. Met zijn vermogen van 160 kW (het equivalent van 217 pk) en zijn koppel van 300 Nm stuwt hij de auto in minder dan 8 seconden van 0 naar 100 km/u. Autosnelweg, landwegen of stad? Mégane eVISION verzekert steeds een maximaal rijplezier.

 

Rijbereik

De voertuigen ontwikkeld op basis van het CMF-EV-platform, zullen over een groter rijbereik kunnen beschikken. De nieuwe 60 kWh-batterij en de snellader (gelijkstroomlader tot 130 kW) zullen het toekomstige seriemodel dat wordt afgeleid van de showcar Mégane eVISION in staat stellen om afstanden zoals Parijs-Lyon af te leggen in tijden die vergelijkbaar zijn met die van thermische voertuigen, inclusief pauzes.

 

Comfort, ruimte en interieurinrichting

Een laatste belangrijk voordeel van dit nieuwe platform is dat het het plaatsaanbod in het interieur zal maximaliseren met ruimere plaatsen vooraan en meer beenruimte achteraan. Zo maakt het platform het mogelijk om modellen te ontwikkelen die de interieurruimte van een reisberline combineren met de buitenafmetingen van een compacte berline.

Op het vlak van moduleerbaarheid creëren de ingenieurs een volledig nieuw universum dat design aan functionaliteit koppelt, met onder meer een fijn en zuiver afgelijnd dashboard en nieuwe, onuitgegeven opbergvakken.

 

TECHNISCHE KENMERKEN

 • Lengte: 4.210 mm
 • Breedte: 1.800 mm
 • Hoogte: 1.505 mm
 • Wielbasis: 2.770 mm
 • Velgen: 20 duim
 • Banden: Continental 245/40 ZR 20
 • Gewicht: 1.650 kg
 • Motor: elektromotor van 160 kW (217 pk) met rotorwikkelingen
 • Overbrenging: 4x2
 • Aandrijving: voorwielen
 • Opladen: AC tot 22 kW, DC tot 130 kW
 • Batterijen: 60 kWh – 400 volt

Renault MEGANE eVISION showcar
Renault MEGANE eVISION showcar
Renault MEGANE eVISION showcar
Renault MEGANE eVISION showcar
Renault MEGANE eVISION showcar
Renault MEGANE eVISION showcar
1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Renault

Renault autonieuws

Renault S.A. (Euronext: RNO) is een Franse fabrikant van personenauto's, bedrijfswagens, trucks, tractoren en vliegtuigmotoren. Het concern is opgericht door Louis Renault en is een groot gedeelte van zijn bestaan staatsbedrijf geweest, onder de naam R?gie Nationale des Usines Renault
Meer Renault nieuws
Update Renault Megane E-Tech onderweg

Warmte testrit voor nieuwe Kadjar

Nieuwe generatie Renault Kadjar bespioneerd

Nieuw model Renault Kadjar betrapt

Renault Twingo Electric vanaf € 20.590

De nieuwe Renault Mégane R.S. Trophy-R

De nieuwe Renault Koleos

Nieuwe Renault Clio 2019Autoliefhebber.com is in 1999 gestart. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Diks.nl een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2022 Contact: Autoliefhebber.com