Bestaat er een mooier decor voor de presentatie van deze concept car dan het legendarische circuit in Monaco? Ter gelegenheid van de Grand Prix van Monaco zal de Twin’Run zijn eerste rondes voor het grote publiek rijden. Het publiek kan de drie bolides volgen tijdens een achtervolging, die als knipoog naar de geschiedenis van Renault in scène is gezet: met aan de leiding de Twin’Run met Carlos Tavares, Chief Operating Officer Renault, gevolgd door een Clio V6 bestuurd door Formule 1-coureur Charles Pic en een Maxi 5 Turbo bestuurd door voormalig rally-idool Jean Ragnotti.
Twin’Run: compact, pittig en sympathiek!
De Twin’Run past goed in de serie concept cars die het designbeleid van Renault illustreren. Het herkenbare front is weer om het logo heen ontworpen en vormt daarmee de link met de nieuwe stilistische handtekening van Renault. Deze keer is het de sfeer van de wereld van de autosport die wordt opgeroepen met deze nieuwe concept car.
“De Twin’Run is een cocktail van energie, passie en sportiviteit. Hij doet sterk denken aan de beroemde sportauto's van Renault. Na zijn tweelingbroer, de Twin’Z, een hippe concept car voor in de stad, laat de Twin’Run zien dat customizen een belangrijk deel vormt van ons beleid”, aldus Laurens van den Acker, Directeur Design Renault.
De Twin’Run heeft een bijzonder dynamisch silhouet met vier in de uiterste hoeken geplaatste wielen, korte overhangen en een hoge middenlijn van de carrosserie. De licht holle, strak getekende flanken met daarboven brede ‘schouders’ die nog forser worden bij de wielkuipen, passen perfect bij het sportieve temperament van deze auto.
Blauw en rood
De Twin'Run laat zien hoe customizing werkt en voegt rood aan het blauw (van de Twin’Z) toe. Daarmee wordt de grafische stijl benadrukt, maar ook het karakter en de sportieve elementen: rood voor de stroken op het dak, de grillelijst, de ultradunne zijspiegels, de luchtopeningen in de bumper en de uiteinden van de achterspoiler.
Eerbetoon aan een prestigieuze senior
Op de portieren verwijst de '5' naar de Renault 5 Turbo, de geduchte rallyauto van de jaren tachtig. Veel details op de Twin’Run verwijzen naar deze ‘senior’, onder meer het ontwerp van de koplampen en ook de brede heuppartij achter. De vier extra, ultraplatte koplampen met led-techniek zijn een moderne interpretatie van de koplampen die werden gebruikt bij de nachtelijke ritten van de Renault 5 Turbo. Met de 18-inchwielen met sportbanden van Michelin (205/40 R18) staat de Twin’Run stevig op de weg.
“De Twin'Run is het stukje gekte dat Renault altijd heeft gehad, tot groot plezier van de autosportliefhebbers. Niemand vergeet ooit nog de Renault 5 Turbo of de Clio V6. De Twin’Run is een waardige erfgenaam van deze pittige en sympathieke kleine auto’s”, aldus Axel Breun, Directeur Design Concept-Cars.
Twin’Run: een echte raceauto
De Twin’Run is ontwikkeld met de steun van Tork Engineering / Poclain Véhicules, een specialist in de voorbereiding van chassis voor de autosport. Deze concept car is dus een echte raceauto: de kunststof carrosserie rust op een stalen buizenchassis en de achterin geplaatste middenmotor is afgeleid van die van de Mégane Trophy.
V6-wedstrijdmotor
De Twin’Run is voorzien van een 3,5-liter V6-motor van de Renault Nissan Alliantie, die in sommige landen wordt geleverd in de Espace, de Laguna en de Latitude, en die ook in de autosport wordt gebruikt in bijvoorbeeld de Mégane Trophy. De zes cilinders zijn in V-vorm in de lengte in het midden achterin geplaatst, met een totale inhoud van 3.498 cm3. De motor levert een vermogen van 320 pk (235 kW) bij 6.800 t.p.m. en een koppel van 380 Nm bij 4.850 t.p.m. Deze geweldige V6 levert vol vermogen vanaf de laagste toerentallen, trekt lineair op en levert uitstekende trekkracht, ook bij optrekken vanuit bochten. De V6 is gecombineerd met een handmatig bediende sequentiële SADEV-zesversnellingsbak en een limited-slipdifferentieel, die de grip op de weg en de tractie optimaliseren. De dubbeleplaatkoppeling is rechtstreeks uit de autosport overgenomen.
De luchtinlaten zijn gepositioneerd bij de achterwielkasten. De ventilatieopeningen in de zijpanelen achter zorgen mede voor een efficiënte koeling van de motor. Het koelsysteem is fraai uitgevoerd met geborsteld aluminium leidingen, die zichtbaar zijn in de vloer van het interieur. De motor is van de bestuurdersruimte afgescheiden door een plexiglazen ruit.
Om de massa van de auto goed te verdelen, is een aantal elementen in de ruimte onder de ‘motorkap’ voorin geplaatst. Het gaat onder meer om het brandstofreservoir, de accu, de radiateur en de hydraulische rembekrachtiging. De concept car is uitgebalanceerd, met 57 % van de massa voorin en 43 % van de massa achterin.
Kunststof carrosserie
De carrosserie is vervaardigd van polyester/glasvezel. Bovendien is gebruikgemaakt van koolstofvezel voor de flexibele voorspoiler, het dak, de diffuser aan de achterzijde en de wielkasten.
Aerodynamica uit de autosport
Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de aerodynamica, met de toepassing van een diffuser die de luchtstroom onder de auto door leidt, en een vaste spoiler die voor meer neerwaartse druk zorgt bij hoge snelheden.
Chassis van een wedstrijdauto
De Twin’Run heeft een chassis dat is opgebouwd uit high-performance stalen buizen, die afkomstig zijn uit de luchtvaart en ook gebruikt worden in de autosport. De afstelling van het chassis was in handen van Tork Engineering.
De wielophanging voor en achter bestaat uit dubbele driehoekige draagarmen met onafhankelijk van elkaar scharnierende punten. De vier scharnierpunten zijn vervaardigd uit aluminium dat in de luchtvaart wordt gebruikt en staan garant voor geweldige prestaties op het circuit. Voor de vering en demping zijn rondom OHLINS-schokdempers/veren gemonteerd.
Ten slotte zijn stabilisatorstangen gemonteerd van 22 mm dikte aan de voorzijde en 25 mm dikte aan de achterzijde. De rolneiging wordt daarmee perfect gecontroleerd en dat komt ten goede aan de wendbaarheid van de auto.
De driedelige aluminium wielen met een speciale centrale wielmoer zijn voorzien van 18-inchbanden van Michelin.
Interieur gericht op prestatie
De Twin’Run is voorzien van een echt raceauto-interieur met een rollbar en sportstoelen met racegordels. Maar de zorg die is besteed aan het interieur gaat verder dan het bekende uit de autosport. De deurpanelen en het dashboard zijn bekleed met 'omgekeerd' zwart en rood leder, waardoor een alcantara-look ontstaat. De gecapitonneerde, met driekleurig alcantara beklede sportstoelen met Twin'Run-markering benadrukken de 'French touch' van de concept car.
De auto is uitgerust met een wedstrijdstuurwiel en een hoog geplaatste sequentiële versnellingshendel, waarmee rustig en efficiënt kan worden geschakeld. De hydraulische handremhendel is ter hoogte van de versnellingspook gemonteerd.
De aluminium pedaalunit kennen we ook uit de racewereld. Hij is ontworpen om de heel-and toe-rijtechniek mogelijk te maken en heeft zijn nut al bewezen in onder meer de Dacia Lodgy Andros en de Dacia Duster No Limit.
Het instrumentenpaneel huist in een wit gespoten console en is, net als in iedere sportauto, gericht op de bestuurder. De Twin’Run is voorzien van een LCD XAP-scherm van 5,5 inch, net achter het stuur. Het multipage-scherm geeft in rood en blauw de snelheid, de gebruikte versnelling en het toerental aan, maar ook de benzinedruk, de koppelingsdruk en de oliedruk.
Twee rode meters in het midden geven de olie- en watertemperatuur aan, de ultieme knipoog naar de Renault 5 Turbo.