Opel Monza conceptcar gaat in wereldpremiere

Opel Monza conceptcar gaat in wereldpremiere

woensdag 07 augustus 2013 14:11:09

De baanbrekende Opel Monza conceptcar gaat in wereldpremière tijdens de autotentoonstelling van Frankfurt (IAA) van 12 tot 22 september 2013. De visionaire conceptcar toont op de Opel-stand in hal 8 wat de mensen in de toekomst kunnen verwachten van de autofabrikant uit Rüsselsheim. Efficiëntie en connectiviteit zijn de twee hoofdthema's op de prioriteitenlijst bij de ontwikkeling van de Opel-modellen van de volgende generatie. Deze intrinsieke waarden zijn ook zichtbaar terug te vinden in een evolutie van Opels ontwerpfilosofie van "sculpturale kunstzinnigheid met Duitse precisie", waarin carrosserielijnen meer aan een lenige atleet doen denken dan aan pure spierkracht.


“De Monza conceptcar is onze visie van Opels toekomst in zijn zuiverste vorm,” zegt CEO Dr. Karl-Thomas Neumann van Opel. "Deze conceptcar zet ook een lange Opel-traditie voort, waarbij baanbrekende conceptcar's op de IAA worden voorgesteld. Opel was de eerste Europese autofabrikant die conceptstudies uitvoerde en dat in 1965 op het IAA publiekelijk bekend maakte. Het IAA was toen al één van 's werelds grootste autotentoonstellingen."


Van alle Europese autofabrikanten heeft Opel de langste traditie wat betreft het voorstellen van conceptcar's met futuristische en innovatieve ideeën op de autoshow van Frankfurt. Er werd niet op elke IAA een nieuwe conceptcar van Opel voorgesteld, maar vele van de IAA-shows waren grote mijlpalen die nieuwe trends toonden en voorspelden. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste conceptcar's die de laatste vijf decennia in première gingen op de autotentoonstelling van Frankfurt. 


De conceptcar als baanbrekend voortraject van serieproductie
De eerste conceptcar ooit kwam van GM, ‘de moeder’ van Opel. In 1938 bouwde GM Design de Buick “Y‑Job”; een voertuig dat niet bestemd was voor serieproductie, maar eerder om nieuwe technologieën en ontwerpideeën op te voeren. Terwijl in Europa tot dan toe alleen autobusbouwers futuristische carrosserieontwerpen hadden gebouwd en voorgesteld, was Opel de eerste autofabrikant die zijn innoverende vermogen demonstreerde met een conceptauto die volledig gebouwd werd in de eigen designafdeling: Het was de Experimental GT die in 1965 op de autotentoonstelling van Frankfurt in première ging. De Experimental GT van Opel was het baanbrekende concept van een betaalbare, sportieve droomauto. Hij werd enthousiast onthaald door de pers en het publiek en, exact drie jaar later, wordt het concept werkelijkheid: De Opel GT was in 1968 de eerste Europese conceptcar die in serieproductie ging en daarmee een rolmodel werd voor de industrie.


Opel ging echter snel een stap verder: In 1969 stelde de autofabrikant uit Rüsselsheim de Opel CD voor op de IAA, een volbloed Gran Turismo gebaseerd op de Opel Diplomat-technologie. Deze conceptcar werd verder ontwikkeld en ging uiteindelijk in beperkte aantallen in productie.


Opels conceptcar's van de jaren zestig waren werkelijk zo succesvol dat andere Europese concurrenten een paar jaar later zelf ook conceptcar's begonnen te ontwikkelen en presenteren.


Niet alleen geweldige auto's, maar ook leiders op het vlak van technologie
Tijdens de eerste fase van de conceptcar's van Opel stonden emotionele, elegante coupés centraal, maar de eerste oliecrisis in 1973 liet de schijnwerpers op nieuwe aspecten vallen zoals brandstofverbruik, aerodynamica en efficiëntie in het algemeen, met inbegrip van veiligheid en interieur.


Dit viel voor het eerst op in de Opel GT2 die de bezoekers van de IAA van 1975 verbaasde met zijn futuristische wigvorm en schuifdeuren. Het interieur was ook zijn tijd vooruit: de kuipstoelen waren samengesteld uit individuele onderdelen in kunststofschuim, de cockpit bestond uit verwisselbare modules met digitale schermen en er was zelfs een boordcomputer beschikbaar.


Het studievoertuig TECH 1 was een verdere ontwikkeling die op de IAA in 1981 veelbesproken was. Met een frontpartij en een vloeiend silhouet waarop de eerste Omega-generatie, die vijf jaar later in première ging, geïnspireerd was, legde de TECH 1 een aerodynamische maatstaf met een luchtweerstandcoëfficiënt van 0,235. Zijn interieur was even baanbrekend: elektronische digitale instrumenten en elektronische toetsen bedienden alle functies behalve de remmen, het gaspedaal en de aandrijving.


In de vroege jaren tachtig begonnen marketeers, designers en ingenieurs zich te focussen op betaalbare, kleine auto's die nieuwe klanten zouden aantrekken – vooral jonge mensen, vrouwen en inwoners van groeiende stadswijken – om hen individuele mobiliteit te bieden.


Op de IAA van 1983 stelde Opel de conceptcar Opel Junior voor. Hij was 3,41 meter lang en 21 centimeter korter dan de Corsa van de eerste generatie die net een jaar daarvoor gelanceerd werd. Achteraf kan de Junior beschouwd worden als de voorloper van de huidige personalisatiekampioen en hippe stadsauto, de ADAM. Hij bood talrijke interieurideeën, van eenvoudig uitwisselbare instrumenten tot stoelhoezen die omgevormd konden worden tot slaapzakken en een absoluut visionair navigatiesysteem.


Toen nieuwe, strenge Europese emissienormen voor de toekomst aangekondigd werden (zoals de Euro 4-norm voor 2005), zochten de geavanceerde engineering- en designafdelingen van Opel uit hoe een toekomstige, schonere kleine auto er uit zou zien. Op de IAA van 1999 stelden ze de eerste exponent hiervan voor: de G90 Concept met extreem lage uitstoot. De G90 woog slechts 750 kilogram. Zijn naam zegt alles: dankzij zijn lichte bouw, een 3-cilinder benzinemotor van nieuwe generatie en een lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,22, stootte hij slechts 90 g/km CO2 uit.


In 2001 daagde Opel brutaal uit met de “gekke, sexy, coole” Frogster-conceptcar. Hij had geen gebruikelijk dak maar eerder een stabiel, elektrisch aangedreven ‘rolgordijn’. Met de vier stoelen die individueel neergeklapt konden worden, kon de bestuurder de Frogster met een druk op de knop omtoveren tot een roadster, cabriolet of pick-up.


Twee jaar later, op de IAA van 2003, stelde Opel met de Insignia een compleet nieuwe conceptcar voor. Dit luxueuze concept gaf in 2008 meer dan zijn naam aan Opels topmodel van de nieuwe generatie. Zijn designtaal  – die gelijkaardig is aan de Monza-conceptcar voor de toekomst – had ook een aanzienlijke impact op de volgende Opel-modellen voor serieproductie. De conceptcar Insignia had een vooruitstrevend, elegant design en innovaties zoals de led-verlichtingstechnologie en nieuwe openingsmechanismen met pantograaf voor de deuren achteraan.


Met elektrische aandrijvingen voor dagelijks gebruik de 21ste eeuw in
Aangezien Opel steeds op zoek is naar meer efficiëntie en schonere aandrijvingen, focuste de autofabrikant zich voor de meest recente conceptcar's uitvoerig op elektrische mobiliteit.


De IAA-studie van 2007, de Opel Flextreme-conceptcar, was met zijn innovatieve E-Flex-architectuur een mijlpaal in de ontwikkeling van elektrische aandrijvingen. Het basisidee was dat forenzen zich in zuivere elektrische modus tot 55 km zouden kunnen verplaatsen zonder enige CO2 -uitstoot, aangedreven door de lithium-ion-batterij van de auto. Vervolgens zou een kleine dieselmotor zorgen voor de productie van elektriciteit zodat de actieradius van de auto uitgebreid werd en hij honderden kilometers zou kunnen rijden zonder te stoppen. De verwachte uitstoot van de Flextreme-conceptauto bedroeg 40 g/km CO2 of minder bij een brandstofverbruik van slechts 1,54 l/100 km (volgens de Europese testprocedure ECE R101 voor voertuigen met uitgebreide actieradius). De voorpartij van de Flextreme-conceptauto inspireerde de Opel Ampera, die in 2011 werd gelanceerd en die in 2012 dankzij zijn gelijkaardige technologie werd uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar.


Het laatste hoofdstuk van de IAA-conceptcar's van Opel was de RAK e in 2011. De experimentele auto met intelligente lichte bouw toonde mede door minimale energiekosten aan dat aantrekkelijk verpakte elektrische mobiliteit ook mogelijk en betaalbaar kan zijn voor jonge bestuurders vanaf 16 jaar.


En Opel werkt intensief aan het volgende hoofdstuk van visionaire studies. Het resultaat van dat werk, de Opel Monza conceptcar, zal op de 65ste autotentoonstelling van Frankfurt vanaf 12 september 2013 aan het grote publiek getoond worden. Met de Monza conceptcar zet Opel een stap in het nieuwe tijdperk van gepersonaliseerde en gedeelde mobiliteit.


1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Opel

Opel autonieuws

Opel is in 1862 opgericht in Rüsselsheim (Duitsland), waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Sinds augustus 2017 maakt Opel Automobile GmbH deel uit van het Franse Groupe PSA. Opel en zustermerk Vauxhall in Engeland verkopen voertuigen in meer dan vijftig landen en hebben meer dan 37.000 medewerkers in dienst, waarvan meer dan 19.000 in Duitsland. De automaker heeft tien productiefaciliteiten en één test- en ontwikkelingscentrum in zes landen in Europa. In 2017 verkocht Opel bijna 1,1 miljoen personenauto’s en lichte bedrijfswagens in Europa. Het in november 2017 gepresenteerde strategische toekomstplan PACE! is gericht op herstel van het financiële fundament, versterking van de duurzame concurrentiekracht en verdere groei van Opel, ook buiten Europa
Meer Opel nieuws
Opel Grandland gespot in sneeuw

Spyshots nieuwe Opel Astra

Nieuwe Opel Vivaro-e en Opel Zafira-e Life

Spyshot Opel Crossland X facelift

Blauwe verlichting voor Opel Grandland X

Elektrische Opel Vivaro-e bestellen

Zesde generatie Opel Corsa e gaat elektrisch

Opel legt laatste hand aan volledige nieuwe CorsaAutoliefhebber.com is in 1999 gestart. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Diks.nl een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2021 Contact: Autoliefhebber.com