Mazda MX-5 Roadster Coupe
Informatie
1 reactie
Geen reacties

Mazda MX-5 Roadster Coupe

maandag 11 september 2006 21:07:33
Mazda presenteert eind dit jaar de MX-5 Roadster Coupé op de Nederlandse markt. Vorig jaar onthulde Mazda tijdens de autoshow van Genève de derde generatie van de MX-5, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn twee voorgangers, waarvan het succes de stoutste verwachtingen overtrof. De MX-5 Roadster Coupé is voorzien van een elektrisch neerklapbare hardtop en speelt daarmee in op de behoefte van een groeiend aantal liefhebbers van deze succesvolle roadster pur sang.

Levende legende
• Tot op heden wereldwijd meer dan 770.000 stuks MX-5 geproduceerd
• MX-5 vermeld in het Guinness Book of World Records als meest succesvolle roadster uit de geschiedenis
• Geheel nieuwe MX-5 van derde generatie beleefde debuut op Autosalon van Genève 2005 Hoewel nog maar 17 jaar jong is de MX-5 al een echte klassieker. Voor dit model, dat vanaf zijn introductie in 1989 nog altijd bijzonder populair is, bestaat een bijna cultusachtige bewondering. Vanaf 2000 staat de Mazda MX-5 vermeld in het Guinness Book of World Records als de meest succesvolle open tweezitter uit de automobielgeschiedenis. Sinds die eerste vermelding past de uitgever in elke volgende editie het verkoopcijfer keurig aan het actuele cijfer aan. Eind juni 2006 stond de teller op 774.372 geproduceerde eenheden en de vraag vanuit Europa, Noord-Amerika en Japan naar deze tweezitter blijft ongekend hoog. Het aantal prijzen en onderscheidingen dat de MX-5 in de wacht sleepte is al even indrukwekkend – tot op heden meer dan 150. Het concept van de MX-5, met een in lengterichting geplaatste motor, een gewichtsverdeling van 50:50, een klassieke tweezits body met een lange motorkap, korte achterpartij en handbediende softtop, spreekt nog net zo tot de verbeelding als in 1989. De derde generatie van de MX-5 biedt zelfs nog meer rijplezier dankzij verbeterde rijeigenschappen, samengevat onder de noemer ‘Jinba-Ittai’. ‘Yabusame’ is de aanduiding voor een Japans ritueel waarbij een krijger vanaf zijn voortsnellende paard een pijl in de roos schiet. Alleen als ruiter en paard in perfecte harmonie samengaan, ‘Jinbai Ittai’ zal de pijl de roos raken. De Mazda MX-5 biedt een gelijksoortige symbiose tussen mens en machine, een opwindende twee-eenheid, die het prima kan stellen zonder V-6 motor en 200 pk aan vermogen.

2. Waarom een tweede versie?
365 dagen per jaar plezier
• Veel vraag naar MX-5 met elektrisch neerklapbare hardtop
• Lichtgewicht karakter blijft behouden
• Minimale gewichtstoename en gelijkblijvende beschikbare bagageruimte

De afgelopen jaren zijn er diverse coupémodellen met elektrisch bediend vouwdak op de Europese markt verschenen. Deze trend heeft geleid tot een toegenomen vraag van potentiële klanten naar een Mazda MX-5 met een elektrisch bedienbare hardtop. Veel van deze mensen bezaten nooit eerder een MX-5 maar de combinatie van het rijplezier van een roadster en het comfort van een hardtop spreekt hen aan. De manager van het Mazda MX-5 programma, Takao Kijima, is ervan overtuigd dat de schare MX-5 fans zeker verder zal groeien na de introductie van het nieuwe model. Hij weet dat de ‘harde kern’ onder de MX-5 liefhebbers alleen het origineel met de softtop als de enige echte roadster zullen beschouwen. Voor hen is de MX-5 alleen een stijlicoon als het dak geopend is. “Toch zijn er veel potentiële klanten die in verband met veiligheid en comfort het niet aandurven een softtop te kopen, maar toch graag met open kap zouden willen rijden. We bedachten dat we met een eenvoudig te bedienen hardtop, aansprekende vormgeving en het lichtvoetige chassis van de MX-5 deze klanten over de streep zouden kunnen trekken.” Eén specifieke eigenschap van de oorspronkelijke MX-5 was bepalend voor het gehele ontwikkelingsprogramma van de Mazda MX-5 Roadster Coupé: het concept van de lichtgewicht roadster mocht op geen enkele wijze worden aangetast. De ingenieurs moesten alles uit de kast halen om het gewicht van de coupéversie zo laag mogelijk te houden; met als resultaat dat de coupé slechts 37 zwaarder is dan de softtop. Tegelijkertijd moest de vormgeving van de coupé zo dicht mogelijk in de buurt blijven van die van de softtop. In zijaanzicht, met zijn lange, vloeiende schouderlijn en de korte overhang aan de achterkant, lijkt de MX-5 Roadster Coupé in alles op zijn sportieve, lichtgewicht voorloper. “En het leuke is,” vervolgt Kijima, “dat de auto er ook fantastisch uitziet met gesloten dak.”

Wereldprimeur: een opvouwbare hardtop die geen bagageruimte opslokt Een ander ontwikkelingsdoel was het behoud van de kofferruimte. De hardtop vouwt daar niet in samen, maar in een ruimte achter de stoelen. Daardoor is de inhoud van de kofferruimte gelijk aan die van de softtop. Mazda is de eerste autofabrikant ter wereld die dit sterke staaltje ruimtebesparing in praktijk brengt.

Zeer gunstig geprijsd
Een andere bonus voor klanten van de MX-5 Roadster Coupé is zijn scherpe prijs ten opzichte van andere coupés en cabriolets: de auto is slechts € 2500,- duurder dan de softtop versie. De hogere prijsstelling ten opzichte van de softtop is reëel, gezien het feit dat de doelgroep doorgaans hogere eisen stelt aan afwerking en imago.

Vormgeving
Uniek karakter
• Ontwerp gebaseerd op derde generatie MX-5
• Compacte, stijlvolle en elegante hardtop
• Achterschermen iets meer uitgebouwd en hoger achterdek
De opdracht die de Mazda-ontwerpers meekregen liet geen ruimte voor twijfel: “Blijf trouw aan de ontwerpprincipes van de derde generatie van de MX-5, en creëer een nieuwe roadster coupé met een eigen, unieke identiteit!”
In de derde generatie van de MX-5 worden enkele stijlkenmerken van deze icoon verder benadrukt. De Roadster Coupé heeft hetzelfde silhouet met de lage, vloeiende schouderlijn. Ook de algehele proporties bleven ongewijzigd, met uitzondering van detailwijzigingen aan de achterkant. Juist op dit punt ontwikkelen de meeste coupés met elektrisch bediende hardtop het nodige vet op de heupen, wat resulteert in een massief ogende overhang. De nieuwe, atletisch getekende MX-5 Roadster Coupé is op dat punt meer afgetraind. Evenals de belijning van de hardtop vertonen de algehele proporties een grote harmonie. Dit werd bereikt door een ontwerp te maken wat eerst en vooral extra aandacht vestigde op het ‘open’ karakter van de Roadster Coupé. Met andere woorden, het uitgangspunt voor dit model was de Mazda MX-5 softtop en niet een nieuw getekende coupé. De voorruit, de gehele voorkant, de kleine tochtruitjes, de heuplijn en andere elementen van de vóór- en zijkant van de Roadster Coupé werden ongewijzigd overgenomen van de softtop.

Alleen aan de achterkant van de coupé, daar waar de hardtop in de carrosserie samenvouwt, waren subtiele wijzigingen nodig rond de achterschermen en het achterdek. Zo ligt de voorrand van het achterdek 40 mm hoger dan die van de softtop. Om een vloeiende en harmonieus gelijnde achterkant te krijgen, werd de achterrand van het kofferdeksel met ca. 20 mm verhoogd. Het resultaat is dat de achterkant van de coupe geleidelijk afloopt en niet plotseling ophoudt. Desondanks lijkt de body iets meer taps te lopen in vergelijking met de softtop en de achterkant ziet er wat robuuster uit. Visueel in balans dankzij prominentere schermranden De hogere achterkant doet visueel geen afbreuk aan de lage houding van de MX-5 Roadster Coupé doordat de ontwerpers bij wijze van visuele balans de spatschermranden wat uitbundiger hebben uitgebouwd. Deze dragen bij aan de krachtige uitstraling en doen het lijken alsof de Roadster Coupé zich in het wegdek vastbijt.
Alle carrosserielijnen van de Coupé zijn trouwens zeer verfijnd en al deze lijnen hebben een functie. Een goed voorbeeld hiervan is de profilering in de achterdekplaat. Deze profilering loopt tussen beide spatborden en valt aan beide zijden samen met de profilering aan de bovenkant van de portieren, een visuele truc die voorkomt dat de achterplaat ongewoon lang lijkt.

Nieuw kunststof composietmateriaal voor de hardtop
Het gebruik van kunststof voor de lichtgewicht hardtop gaf de ontwerpers veel vrijheid bij het creëren van de juiste vorm. De glazen ruit met bedrukt verwarmingselement is daardoor wat ruimer bemeten dan het exemplaar in de softtop MX-5 en biedt goed zicht naar achteren. Met gesloten dak is de MX-5 Roadster Coupé slechts 10 mm hoger dan de softtop: breedte, lengte, wielbasis en spoorbreedte bleven ongewijzigd.
Een ander streven van de ontwerpers was het creëren van een compacte en stijlvolle hardtop. De strak gebogen vorm doet het passagierscompartiment compact lijken. In verband met de noodzaak de hardtop een plaats achter de stoelen te geven in plaats van in de kofferruimte, kon hier geen wigvorm toegepast worden. Om te voorkomen dat het dak erg rechtop lijkt te staan werd voor relatief smalle B-stijlen gekozen. Hierop sluit ter weerszijden van het dak een contourlijn aan, die de voorste en middelste delen van het dak optisch samenbrengt.

Derde remlicht niet rood maar wit
Het hooggemonteerde derde remlicht van de MX-5 Roadster Coupé is een nieuw ontwerpdetail. Het is verder naar voren geplaatst dan dat van de softtop, is smaller en is voorzien van een witte lens in plaats van een rode. De achterlichtunits en de achterbumper zijn volledig identiek aan die van de softtop.
De nieuwe Mazda MX-5 Roadster Coupé is verkrijgbaar in zeven carrosseriekleuren, waaronder twee nieuwe: Stormy Blue Mica en Highland Green Mica. Onder de verschillende lichtomstandigheden zorgen deze kleuren voor sprekende contrasten.

Twee toetsen op de middenconsole voor het bedienen van de hardtop De wijzigingen aan het interieur beperken zich tot de toevoeging van twee toetsen voor het openen en sluiten van de hardtop. Deze toetsen bevinden zich ter weerszijden van de schakelaar voor de alarmlichten in de bovenste sectie van de middenconsole. Een indicatielampje gaat branden om de bestuurder te attenderen op een eventueel niet goed vergrendeld dak. Ook de ruimte achter en tussen de stoelen is licht gewijzigd ten opzichte van de softtop. De twee opbergvakken achter de stoelen zijn in de Roadster Coupé komen te vervallen, waarmee kostbare centimeters ten goede komen aan de bergruimte voor het vouwdak. De andere, kleinere opbergvakken in de middenconsole bleven gehandhaafd. Ook de semi-kuipstoelen met steekvakken in de rugleuningen werden overgenomen van de softtopversie.
De Roadster Coupé wordt leverbaar in vier uitrustingsniveaus. Behalve twee versies met zwarte stoffen bekleding zijn er twee met een lederen interieur: zwart en lichtbruin.
Mazda MX-5 Roadster Coupe
Mazda MX-5 Roadster Coupe
Mazda MX-5 Roadster Coupe
Er zijn nog geen reacties. Plaats een reactie door op bovenstaande button te klikken.
Specificaties

Mazda
In Nederland kreeg het automerk nationale bekendheid door de onorthodoxe autoreclames die het bedrijf begin de jaren '90 op de televisie uitzond. Zo had ze een reclame met zes springende dwergen die de cilinders van de Mazdamotor uitbeeldden. Dat groepje van 6 kleine mensen moest de nieuwe kleinste V6 motor ooit gebouwd voorstellen.
Meer Mazda nieuws
Vernieuwde Mazda6 in showroom vanaf  36.990

Vernieuwde Mazda MX-5 met meer vermogenAutoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2019 Contact: Autoliefhebber.com | Sponsor: Creeperz game merchandise, Qlik Sense downloaden, Power BI