De Volkswagen Bulli is een waar icoon
ID. Buzz onderweg
Je bent hier » Home » Autonieuws » ID. Buzz onderweg

ID. Buzz onderweg

elektrische ID. Buzz onderweg
zaterdag 05 maart 2022 10:52:44

Icoon is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Er zijn maar een paar échte iconen. Bijvoorbeeld de producten van Braun of Apple die zijn teruggebracht tot hun essentie, de stijlvolle lampen in ‘Danish Design’ van Poul Henningsen of de Bauhaus-architectuur. De Bulli is een icoon onder de auto's. Wat betekent het eigenlijk om een ​​icoon te zijn? We nemen een kijkje in de geschiedenis van de Bulli - en kijken ook even over de grenzen van de automotive heen

Dieter Rams is Duitslands bekendste industriële designer. Hij is wereldberoemd geworden door zijn iconen van Braun, zoals de T3 zakradio uit 1968. Het was dit stijlicoon dat Apple-hoofdontwerper Jony Ive zo’n veertig jaar later inspireerde bij het ontwerpen van de eerste iPod - de voorloper van de iPhone. Voor Rams is een goed ontwerp innovatief, nuttig, esthetisch, gebruiksvriendelijk, doordacht, eerlijk en milieuvriendelijk. Een goed design is een minimalistisch design. Of samengevat in zijn gedachten: “Minder is beter.”

 

Vertaald naar de moderne wereld van mobiliteit zou dit dus ook bij auto’s van toepassing moeten zijn - en dat is dan ook zo bij de nieuwe ID. Buzz. Als hightech Bulli met de nieuwste softwaregeneratie kan hij via updates en upgrades over-the-air worden verbeterd. En met de state-of-the-art UI/UX (user experience) is de bediening teruggebracht tot de essentie. Poul Henningsen, in 1958 de uitvinder van de PH5-lamp voor Louis Poulsen, zei ooit: “De toekomst komt vanzelf, de vooruitgang niet.” Ook deze claim komt terug in de nieuwe ID. Buzz.

 

Iconen bepalen het tempo van onze tijd

Al met al zijn iconen duurzame producten van hoge kwaliteit. Functionaliteit en esthetiek zijn daarbij direct met elkaar verweven. Dat geldt ook voor de Volkswagen T1 of ‘Bulli’, zoals hij liefkozend door fans over de hele wereld wordt genoemd. Het is een van de meest legendarische modellen in de geschiedenis van Volkswagen en de hele autowereld. De 'Bulli’ combineert veelzijdigheid met het gevoel van vrijheid en een minimale footprint. Hij is ontworpen volgens de filosofie die ook de wereldberoemde architect en Bauhaus-oprichter Walter Gropius nastreefde: “Architectuur moet een spiegel zijn van leven en tijd.” Dit idee komt ook tot uiting in de nieuwe ID. Buzz. Hij is je vriend in alle situaties - of het nu gaat om vrije tijd, werk of je dagelijkse activiteiten.

 

Hightech-Bulli met een rijke historie

De belangrijkste automotive trends van deze tijd en de karakteristieke eigenschappen van de klassieke Volkswagen T1 bus zijn in de ID. Buzz met elkaar verbonden. Het resultaat is een veelzijdige en vooruitstrevende Bulli - met een elektromotor. Deze hypermoderne 'minibus voor iedereen' is echter nog diverser dan in de jaren vijftig: de ID. Buzz is volledig verbonden met zijn omgeving en heeft tal van assistentie- en infotainmentfeatures. Software-updates komen over-the-air en opladen gebeurt via Plug & Charge.

 

De ID. Buzz is niet alleen tot het laatste schroefje doordacht, hij biedt ook topklasse ruimte en is met veel liefde voor het detail ontworpen. Een mooi voorbeeld is het in reliëf uitgevoerde silhouet van de ID. Buzz dat terug is te zien in de deurpanelen en stoelbekleding van de vijfzitsversie.

 

Ook het design speelt een belangrijke rol. Het exterieurontwerp van de ID. Buzz heeft enkele stijlkenmerken van de legendarische T1 in zich verenigd. “De ID. Buzz heeft het sympathieke van de T1,” zegt Albert Kirzinger, hoofdontwerper bij Volkswagen Bedrijfswagens. Kirzinger benadrukt vooral de verhoudingen van de ID. Buzz die de auto zo uniek maken: "In de T1 zat je praktisch op de vooras – hij had geen overhang aan de voorkant. Ondanks alles wat vandaag de dag nodig is op het gebied van veiligheid en technologie, heeft óók de ID. Buzz die extreem korte overhang. Ook aan de achterzijde. Geen enkele andere auto biedt dit soort one-box-design,” zegt de ontwerper.

 

Naast de korte carrosserie-overhangen zijn er nog vele andere karakteristieke kenmerken van de T1 overgenomen: de maximale hoeveelheid ruimte bij een minimale oppervlakte, de verdeling van het carrosseriedesign in een onderste en een bovenste laag en de onmiskenbare neus met zijn V-vorm tussen de scherp getekende koplampen.

 

Is dat voldoende om weer een ​​icoon te worden? “Voor mij is een icoon iets definitiefs en universeels,” meldt Kirzinger. “Als we de autowereld even links laten liggen en puur kijken naar de architectuur, dan is de skyline wat een stad als geheel vaak zo herkenbaar maakt. We herkennen een stad door maar een paar gebouwen: Hamburg herken je aan de Elbphilharmonie, Parijs aan z’n Eiffeltoren en de basiliek van Montmartre en Londen aan de Big Ben.”

 

En of het nu gaat om consumptiegoederen, technische producten of architectuur - Kirzinger ziet ook duidelijke parallellen met de Bulli. “Het ontwerp van deze gebouwen is zo ongebruikelijk en expressief omdat ze verschillen van alle andere. De vormen kun je nauwelijks verbeteren. Maar sommige details kunnen verder worden ontwikkeld zonder het basisconcept aan te tasten - dit is ook het doorslaggevende kenmerk van de Volkswagen T1-bus door de verschillende generaties heen. We hebben dezelfde benadering gebruikt bij de ID. Buzz."

 

Icoon van het volledig elektrische en digitale tijdperk
Met de ID. Buzz zet Volkswagen vol in op elektrische mobiliteit, digitalisering, netwerken, autonoom rijden en nieuwe mobiliteit. “De ID. Buzz model 2025 is tijdloos, duurzaam en uiterst functioneel - dat maakt ‘m uniek. Maar we hebben er ook bewust voor gekozen om niet opnieuw een T1 te bouwen,” zegt Jozef Kabaň, hoofd Volkswagen Design.

 

Op die manier weerspiegelt het ontwerp van de ID. Buzz de beelden van een geschiedenis die zich uitstrekt van het Deutschen Wirtschaftswunder en de flower power-beweging tot een van de meest succesvolle busjes in Europa: “De T1 – een icoon uit de jaren vijftig – staat synoniem voor de democratisering van mobiliteit en vrijheid. Met de ID. Buzz brengen we het DNA van de T1 over naar het nu, en dus naar het tijdperk van elektromobiliteit en duurzaamheid,” zegt Kabaň.

 

Ondanks alle overeenkomsten met zijn iconische voorgangers, geeft de ID. Buzz elektrische mobiliteit een nieuw gezicht. Het is de eerste bus in zijn klasse die van het begin is ontworpen op basis van een nieuw elektrisch platform. De e-Bulli heeft zich met zijn unieke DNA ontwikkeld tot het nieuwe gezicht van intelligente, toekomstgerichte en duurzame mobiliteit


ID. Buzz onderweg
ID. Buzz onderweg
ID. Buzz onderweg
1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Volkswagen

Volkswagen autonieuws

Volkswagen, vaak afgekort als VW, is het belangrijkste automerk van de Volkswagen Group. Volkswagen heeft twee modellen in de top vijf van de meest verkochte auto's ter wereld ooit, namelijk de Volkswagen Kever en de Volkswagen Golf (stand van zaken 2004).
Meer Volkswagen nieuws
Wereldpremiere VW ID.7 in mei 2023


Autoliefhebber.com is in 1999 gestart. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Diks.nl een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2023 Contact: Autoliefhebber.com