Citroen Cactus meer dan een concept car

Citroen Cactus meer dan een concept car

donderdag 05 september 2013 14:08:22

De Citroën Cactus is meer dan een concept car. Het is een overduidelijk voorbeeld van hoe de C-lijn er in de toekomst uit zal gaan zien. Citroën maakt hier een statement: laten we al het overbodige schrappen en meer waarde gaan hechten aan zaken die bijdragen aan ‘well being’. De Citroën Cactus is dan ook gericht op gebruiksgemak, comfort voor iedereen en milieuvriendelijke technologieën.

 

Puur en functioneel design:

 • gedurfde stijlkeuzes gericht op efficiency (aerodynamica en minder gewicht);
 • een technologisch uiterlijk met vloeiende oppervlakken waardoor de auto vriendelijk oogt;
 • ‘Airbumps’: naar eigen wens aan te passen grafische elementen van soepel materiaal waarin capsules met lucht zijn verwerkt om de carrosserie te beschermen.

 

Een ingenieus ontwerp:

 • een ruime bestuurdersplaats waar alle bedieningen rondom een 100% digitale interface zijn geplaatst;
 • comfortabele voorstoelen gebaseerd op het idee van een grote sofa;
 • authentieke en natuurlijke materialen die in een chique, maar ontspannen sfeer zijn gebruikt.

 

Praktische technieken:

 • een Hybrid Air aandrijflijn die de gebruikskosten drukt en de ecologische belasting beperkt;
 • snelle en intuïtieve verbinding met toegang tot Citroën Multicity Connect.

 

Ontstaan 

 

Het begon allemaal met de presentatie van de concept car C-Cactus op de Autosalon van Frankfurt in 2007. Een radicale benadering die een basisvraag opriep: wat zijn de nieuwe verwachtingen van automobilisten? Welke prestaties zijn echt belangrijk? De engineers en ontwerpers besloten te breken met de bestaande normen, de uitdagingen op een andere manier te benaderen om zo nieuwe oplossingen te onderzoeken. Deze pragmatische aanpak leidde tot het weglaten van al het overbodige en meer waarde toekennen aan alles wat bijdraagt aan de ‘well being’ van bestuurder en inzittenden. Het resultaat werd de Citroën Cactus,  een concept car die model staat voor de C-lijn zoals die vanaf 2014 zal verschijnen.

 

Puur en functioneel design

Alle onderdelen en ruimten zijn bekeken en beoordeeld op functie en comfort. Het resultaat is de Citroën Cactus, een nieuwe concept car die al snel vertrouwd aandoet. Kenmerkend zijn de:

 

 • strakke, gladde oppervlakken in parelmoer wit;
 • vloeiende vormen die elke agressieve uitstraling doen verdwijnen;
 • zwevende achterstijl en het zwevende dak;
 • contrasterende grafische elementen die ook functioneel zijn (bescherming met de grijze Airbumps en de zwarte wielkasten met speciale textuur, de hoogglans zwarte dakdragers, veel licht in het interieur door het grote panoramische dak).

 

Het originele Airbump is in de bumpers en de zijkanten van de auto geïntegreerd. Deze grafische elementen combineren design en functionaliteit, want ze beschermen de carrosserie. Het soepele ‘soft afgewerkte’ materiaal is krasbestendig en de geïntegreerde luchtcapsules vangen eventuele schokken op. De Airbump benadrukt de stijl en originaliteit van de Citroën Cactus en laat zien dat er ook customize-mogelijkheden zijn.

 

De Citroën Cactus heeft ook optimale verhoudingen voor efficiënt en comfortabel rijden:

 • de afmetingen van een compacte hatchback (lengte: 4,21 m; breedte: 1,75 m),
 • een bijzonder fraai profiel met 1/3 glasoppervlak en 2/3 carrosserie,
 • een verhoogde bodemvrijheid (21 cm), maar een beperkte hoogte van 1,53 m,
 • een korte voor- en achteroverbouw die de wielen op de vier hoeken plaatsten.

 

Het front schetst alvast een beeld van de visuele identiteit van de toekomstige C-lijn modellen.
Het kenmerkt zich door:

 • gladde oppervlakken die de Double Chevron mooi doen uitkomen;
 • vloeiende lijnen waardoor de motorkap naadloos overloopt in de zijschermen;
 • LED-dagrijverlichting en in de Airbumps ingebouwde koplampen.

 

De achterkant is op eenzelfde manier benaderd met de LED-verlichting met 3D-effect die is geïntegreerd in de brede Airbump die de achterklep beschermt. Deze bijzondere buitenkant zonder zijruiten, achterruit of middenstijl heeft bovendien een volledig vernieuwd interieur. Nieuw qua constructie, maar ook voor wat betreft kleuren en materialen.

 

Een ingenieus ontwerp

Er moest meer ruimte komen voor de bestuurder en de passagiers ten behoeve van hun comfort en gemak. Er kwam meer vloerruimte door de montage van een smal, zwevend dashboard, terwijl de voorpassagier toch beschikt over een grote, goed bereikbare opbergruimte in het bovenste gedeelte. Dit was mogelijk door de integratie van een 100% digitale interface en een verbeterde indeling van de bestuurdersplaats:

 

 • het instrumentenpaneel is vervangen door een 7 inch scherm;
 • de bedieningsknoppen hebben plaats gemaakt voor een 8 inch touch screen, dat toegang biedt tot alle functies (airconditioning, audio, navigatie, connected services en rijhulpsystemen);
 • de passagiersairbag is in het dak geplaatst in plaats van in het dashboard;
 • de traditionele versnellingspook is vervangen door een selectieknop onder op het dashboard en met schakelflippers achter het stuur.

 

Ook de voorstoelen zijn onderworpen aan dit nieuwe inrichtingsbeleid. De ontwerpers hielden duidelijk een comfortabele, ruime sofa in het achterhoofd.

Nog meer comfort biedt het warmtewerende, panoramische dak dat wel licht doorlaat, maar geen warmte. Het beschermt tegen UV-straling met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met een zonnebril van categorie 4.

 

Het interieur moest chic maar ook ontspannen zijn. Er is gewerkt met authentieke en natuurlijke materialen. De bekleding van de stoelen en portieren bestaat uit een combinatie van twee materialen die verwijzen naar modern meubilair: een stof van gemêleerd blauw katoen en natuurlijk 'camel' leer (plantaardig gelooid) dat we ook terugzien op het dashboard en het stuur. Een leuk detail: de opbergruimte bovenin het dashboard en de portiergrepen doen denken aan reiskoffers. De stijl- en ontwerpkeuzes hebben geleid tot een interieur waarin de inzittenden rust en dus ook rijplezier kunnen ervaren. En daar moet het tenslotte iedere dag weer om gaan.

 

 

 

Praktische techniek

 

Eenvoudig, voordelig en zuinig in gebruik, betaalbaar en voorzien van nieuwe techniek. De Citroën Cactus is duidelijk gericht op de nieuwe behoeften van de automobilisten. Zo ook de nieuwe Hybrid Air aandrijflijn. Deze 'full hybrid' oplossing combineert geperste lucht en hydraulica met een PureTech benzinemotor. Deze nieuwe techniek levert ongekende prestaties bij een verbruik van minder dan 3 l/100 km. 


Deze milieubewuste techniek (zonder extra accu) is voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk gemaakt:

 • dankzij lage gebruikskosten (45% brandstofbesparing bij rijden in de stad);
 • dankzij eenvoudiger, dus goedkoper onderhoud door gebruik van bekende technieken;
 • doordat het niet ten koste van de ruimte in de auto is gegaan.

 

Digitaal, touch screen en internet! Alle bedieningen zitten op een 8 inch touch screen dat in het midden van het dashboard is geplaatst. Ergonomie, gebruiksgemak en toegang tot Citroën Multicity Connect voor bestuurder en passagiers, die gebruik kunnen maken van een menu met apps. Het menu gebruikt data van de auto (kilometerstand, snelheid, autonomie, GPS-positie,..) om voor de inzittenden handige informatie te verschaffen (waarschuwen voor gevaarlijke verkeersituaties, benzinestations zoeken, toeristische plaatsen, enz…).

 

Nieuwe benadering zorgt voor nieuwe norm

Door zowel het ontwerp als de constructie en ook de technieken vanuit een nieuwe hoek te benaderen, is de Citroën Cactus een totaal nieuwe auto geworden. Een auto die eindelijk voldoet aan de verwachtingen van iedereen die gebruik en plezier wil combineren.
 

 • “Simple to live”… Een ingenieus ontwerp en gebruiksvriendelijke technieken;
 • “Simple to love”… Een functioneel design dat vriendelijk oogt;
 • “Simple to share”… Een comfortabel interieur en een interface met internetverbinding.

1 reactie
Reacties
ron van dijk
Heel interessant Als hij maar beter stuurt dan de ook leuke air crosser
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Citroen

Citroen autonieuws

Citroen is een Frans automerk. Het bedrijf is opgericht door Andre Citroen. Citroen is sinds 1976 onderdeel van PSA Peugeot Citro?n. Andr? Citro?n (5 februari 1878 ? 3 juli 1935) is de naam van de ingenieur die aan het begin van de twintigste eeuw een autofabriek begint in Frankrijk. In 1900 verwerft hij in Polen een Russisch patent voor een productiemethode die hem in staat stelt om tandwielen met een V-vormig loopvlak te produceren. Deze bijzondere vorm vindt men later terug als de "dubbele chevron" in het Citro?n logo.
Meer Citroen nieuws
Citroen Low-budget crossover bespioneerd!

Citroen C5 als crossover betrapt

Elektrische bestelvariant Citroen e-Berlingo

40 jaar Citroen 2CV Charleston

Citroen C4 en elektrische Ž-C4

Seetroen is de bril tegen wagenziekte

De nieuwe CitroŽn Berlingo Bedrijfswagen

Citroen onthult nieuwe SUV C5 AircrossAutoliefhebber.com is in 1999 gestart. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Diks.nl een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2022 Contact: Autoliefhebber.com