Chevrolet Cruze: Spannend Design

Chevrolet Cruze: Spannend Design

maandag 06 oktober 2008 18:51:19

De volledig nieuwe Chevrolet Cruze, die zijn wereldpremière beleeft tijdens de Autosalon van Parijs, legt in Europa de lat zeer hoog voor auto’s met een fraai ontwerp en hoogstaande kwaliteit, gecombineerd met een aangename aanschafprijs. Zijn dynamische vormgeving van een vierdeurs-coupé voegt een nieuwe dimensie toe aan het marktsegment van de sedan met het traditionele 3-box design. Met zijn opvallende grille, de ronde schouderlijn en het 'dual cockpit' ontwerpthema voor het interieur is de Cruze de voorbode van een nieuwe ontwerptaal voor toekomstige producten die in Europa Chevrolet’s gouden ‘bowtie’ zullen dragen. De Cruze is het resultaat van een ontwikkelingsproces, waarbij gebruik is gemaakt van GM’s wereldwijde resources en waarbij nieuwe design- en kwaliteitsnormen zijn gezet voor producten in het segment van de compacte auto’s. “Onze opzet bij het stileren van de Cruze was om stoer te zijn en niet revolutionair,” zegt Chief Designer Taewan Kim. “Wij wilden een fikse stap voorwaarts maken en daarbij een sterk designstatement afgeven voor alle Chevrolet-producten wereldwijd.”

Dynamische aantrekkingskracht
De gebogen daklijn van de Cruze, die loopt van de voorruit onder een steile hellingshoek naar de aflopende achterstijlen, is een belangrijk onderdeel van de uiterlijke vormgeving. Daardoor wordt het glasoppervlak uitgerekt waardoor in dit marktsegment voor het eerst sprake is van een vierdeurs-coupé. De onderscheidende bolronde schouderlijn, die ononderbroken doorloopt van de koplampen naar de achterlichten, zal een kernonderdeel worden van de Chevrolet designtaal, samen met de dubbele grille en daartussen de balk met het Chevrolet-logo. De Cruze is breder en langer dan zijn voorganger en de stoere uitstraling wordt versterkt doordat de wielen, maximaal 17 inch, op de uiterste hoeken van het spannende koetswerk zijn geplaatst. De koetswerkdelen sluiten nauw aan en er is geen gebruik gemaakt van onnodige uiterlijke opsmuk waardoor de indruk van kwaliteit en robuustheid wordt versterkt.

De dynamische uitstraling aan de zijkant wordt versterkt door het krachtig vormgegeven front, voorzien van grote koplamphuizen die in speervorm in de zijkant en de gebolde motorkap doorlopen. De heldere buitenste lenzen van polycarbonaat zorgen voor een ‘jewel effect' lichtuitstraling. De dubbele halogeen koplampen zijn diep verzonken in hun heldere behuizing, geaccentueerd door pianozwarte sierringen. Die zorgen voor een extra versterking van de dynamische uitstraling. De motorkap is aan de zijkanten gewelfd om naadloos aan te sluiten bij de rondlopende koplampen en de bolle flanklijn. Dit sterke stijlkenmerk loopt over de hele lengte van de auto door naar de achterlichten en het kofferdeksel, dat is voorzien van een geïntegreerde spoiler. Het strakke ontwerp van de Cruze is niet alleen prettig om naar te kijken maar heeft ook geresulteerd in een uiterst competitieve cW-waarde van slechts 0,31. Hierdoor worden de aerodynamische prestaties en het brandstofverbruik gunstig beïnvloed.Hoogwaardig interieur
Het revolutionaire designthema zet zich binnen in de Cruze voort. Het interieur wordt gekenmerkt door een onderscheidend stijlkenmerk van Chevrolet – de 'twin cockpit' layout - zoals bij de Corvette. Het onderste deel van het dashboard heeft dezelfde kleurstelling als de inleg van de stoelen.
De kwaliteit van het interieur is al net zo revolutionair. Dat wordt weerspiegeld door het gebruik van korrelige oppervlakken, zacht aanvoelende materialen en de matte afwerking van de deurpanelen. Dit alles draagt bij aan een passagierscompartiment dat volledig aansluit bij het harmonieuze ontwerp van het exterieur. Een voorbeeld daarvan is de fraaie, modern gestileerde middenconsole van het dashboard met daarin de infotainmentinstallatie en de bediening van de airconditioning.Voor de stilering van het dashboard werd een beroep gedaan op driedimensionale ontwerptechnieken. De analoge snelheidsmeter, de toerenteller en de brandstof/temperatuurmeter hebben een LED backlight in wit en blauw voor een scherpe leesbaarheid. In het ruime interieur vinden vijf volwassenen comfortabel plaats. De achterpassagiers hebben buitengewoon veel ruimte, met meer been-, hoofd- en schouderruimte dan gebruikelijk is in deze klasse. Tot het uitgebreide infotainmentsysteem behoort een DVD-navigatiesysteem, voorzien van spraakherkenning en een 7-inch beeldscherm, waarmee Chevrolet de eerste is in dit segment. Het audiosysteem met vier en zes speakers heeft aansluitmogelijkheden voor een MP3-speler, een iPod of een memory stick. Er is ook een systeem beschikbaar dat is voorzien van een harde schijf voor het opslaan van muziek, één van de eerste applicaties in dit segment.

Kracht
Het opvallende uiterlijk van de Cruze gaat verder dan alleen maar de vormgeving. De elementen voor de structuur van de auto werden gezamenlijk ontwikkeld in GM-fabrieken in Duitsland, Amerika, Australië en Korea. “Op belangrijke gebieden, zoals de structuur van het koetswerk, de wielophanging, de veiligheidsvoorzieningen en de elektrische systemen, hebben wij vertrouwd op de beste wereldwijde resources van GM,” zegt Peter Mertens, Global Vehicle Line Executive voor compacte auto’s. “Het is een compleet nieuwe auto die wereldwijd is ontwikkeld voor een wereldmarkt.” De body van de Cruze is de meest stijve in zijn klasse, met een torsiestijfheid die 140 procent groter is dan die van zijn voorganger. Deze voorziet in een solide basis voor buitengewone prestaties op het gebied van weggedrag en comfort, terwijl geluid en trillingen tot een absoluut minimum worden beperkt. De structuur speelt ook een belangrijke rol in het bereiken van een verwachte maximale vijfsterrennotering bij NCAP botsproeven in Europa, de Verenigde Staten, Korea en China.

Onder de motorkap biedt de Cruze een reeks imposante aandrijflijnen, naar wens voorzien van een compleet nieuwe automatische versnellingsbak, de eerste automatische zesversnellingsbak van Chevrolet in dit marktsegment, naast de handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 16-kleppen 1.6-liter (112 pk/82 kW) en 1.8-liter (140 pk/103 kW) benzinemotoren zijn zowel aan de in- als uitlaatkant voorzien van variabele kleptiming (VVT) waardoor het motorvermogen toeneemt en het brandstofverbruik en de emissies afnemen. Met deze motoren bedraagt de acceleratie van 0 tot 100 km/u respectievelijk 12.4 en 9.8 seconden, gecombineerd met een gemiddeld brandstofverbruik van 6,7 en 6,8 l/100 km. De nieuwe 2.0-liter turbodiesel, die 150 pk/110 kW en een koppel van 320 Nm levert, combineert motorvermogen met een nog lager brandstofverbruik. Hij beschikt over common-rail technologie, directe en meervoudige brandstofinjectie en variabele turbogeometrie van de turbo. Uitstekende prestaties (van 0 tot 100 km/u in 9.4 seconden) zijn hiervan het resultaat, terwijl het verbruik zeer laag is: slechts 5,8 l/100 km. Na de marktintroductie zal ook een 125 pk/92 kW versie beschikbaar komen die een koppel heeft van 300 Nm.

Op de weg maakt de Cruze zijn dynamische uiterlijk volledig waar. De berijders zullen de afstelling van de wielophanging, de remmen en het stuursysteem waarderen, die volledig zijn afgesteld op de omstandigheden in Europa. Er is ook een prima balans gevonden tussen de wendbaarheid en het rijgedrag. De voorwielophanging heeft McPherson veerpoten, waarbij de zijwaartse krachten van de veerpoot worden gecompenseerd door een interne weerstand in de veerpoot. Een ruimtebesparende torsie-as is speciaal ontwikkeld voor een lager gewicht; deze kan voor ieder afzonderlijk model worden aangepast.

Nieuw tijdperk

Chevrolet is het snelst groeiende merk van General Motors Europe met een verkoop die in de eerste helft van 2008 met maar liefst 23% is gestegen. De Cruze zal in maart volgend jaar zijn opwachting in de showrooms in Europa maken en is de voorloper van een reeks nieuwe modellen. Deze zullen het succes van Chevrolet verder aanjagen. Ieder model wordt gebaseerd op het design van de Cruze en de gehanteerde designtaal, met de nadruk op hoogstaande kwaliteit tegen een betaalbare prijs. “Wij zijn trots dat Europa als eerste aan de beurt is om dit model, dat wereldwijd op de markt komt, te introduceren,” zegt Wayne Brannon, Executive Director van Chevrolet Europe. “Chevrolet staat bekend om de buitengewone gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de Cruze maakt die als geen enkele ander model volledig waar. De Cruze herdefinieert het begrip prijs-kwaliteitverhouding door de geboden kwaliteit, het design, de gebruikte materialen en de fraaie styling van het interieur en exterieur. Daarnaast zet de afwerking een nieuwe norm voor dit segment in Europa.


1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Specificaties
Chevrolet

Chevrolet autonieuws

In 1908 had William Durant het autoconcern General Motors opgericht. In 1910 verloor Durant de controle daarvan aan zijn schuldeisers. Met behulp van de ontwerpen van Louis Chevrolet, een bekende racewagenpiloot van Zwitserse origine, wilde hij zijn reputatie in de automobielindustrie opnieuw vestigen.
Meer Chevrolet nieuws
Chevrolet Camaro test op nieuwe Alpha Chassis

Alweer een update van de Chevrolet CaptivaAutoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2020 Contact: Autoliefhebber.com