Audi A4 TDI Concept e: innovatief en effici?nt
Informatie
1 reactie
Geen reacties

Audi A4 TDI Concept e: innovatief en effici?nt

donderdag 02 oktober 2008 12:13:13

Op de Parijse autotentoonstelling toont Audi de A4 TDI Concept e. Dit model dankt zijn zeer zuinige karakter aan de inzet van diverse innovatieve technologieën. Hij koppelt een gemiddeld verbruik van slechts 3,99 l/100 km aan de dynamische eigenschappen die klanten van een Audi A4 mogen verwachten.

De Audi A4 TDI Concept e heeft een 2.0 TDI met 88 kW/120 pk en 290 Nm aan boord. Deze motor wordt ook in de productiemodellen van de Audi A4 gebruikt. Ten behoeve van een zo laag mogelijk verbruik is de commonrail dieselmotor op diverse punten voorzien van efficiënte technologieën. Zo kunnen de oliekoeler, de oliepomp en de waterpomp worden uitgeschakeld. Speciale zuigerringen zorgen voor verminderde weerstand en de veerspanning op de inlaatkleppen is iets teruggebracht. Samen met een gewijzigde aansturing van de vacuümpomp van de rembekrachtiging zorgen deze maatregelen samen al voor een CO2-reductie van 5 gram per kilometer. Naast deze aanpassingen is de interne weerstand van de motor verminderd en is de warmtehuishouding gedurende de opwarmfase aangepast.

Ook ‘extern’ is er winst geboekt. Zo verbruikt de airco-unit van de Audi A4 TDI Concept e net als die van de productiemodellen 20% minder energie dan zijn voorganger. Bovendien wordt bij dit studiemodel de aircocompressor automatisch uitgeschakeld zodra het kan.
 
Van kinetische naar elektrische energie 
De Audi A4 TDI Concept e beschikt over een systeem dat de energie die vrijkomt bij het afremmen/uitrollen omzet in elektrische energie. Deze energie wordt opgeslagen in een speciale accu met lange levensduur. Zodra de auto accelereert, wordt deze elektrische energie gebruikt om de dynamo te ontlasten.De Audi A4 TDI Concept e heeft een topsnelheid van 206 km/h, sprint in 10,7 seconden van 0-100 km/h en volbrengt de tussenacceleratie van 80-120 km/h in de vijfde versnelling in slechts 10,9 seconden.
 
Efficiency van transmissie tot onderstel 
Ook de transmissie van de Audi A4 TDI Concept e is een fraai staaltje efficiency. De interne weerstand is geminimaliseerd en de overbrengingen van de derde t/m de zesde versnelling zijn iets ‘langer’. De behuizing van de versnellingsbak is grotendeels van magnesium. Dat zorgt voor een gewichtsbesparing van zo’n vijf kilo. Bovendien is de transmissie zeer goed geïsoleerd. Zodoende warmt de olie in de versnellingsbak na de start sneller op. De transmissie is gekoppeld aan een start/stopsysteem. Zodra de auto tot stilstand komt met de versnellingsbak in ‘neutraal’ slaat de motor af. Op het moment dat de bestuurder de koppeling weer intrapt, start de motor dankzij een speciale startmotor binnen tweetiende van een seconde weer. Ook dit soepel werkende start/stopsysteem reduceert de CO2-uitstoot met 5 gram per kilometer. Bij woon-werkverkeer over korte afstanden en op trajecten met veel verkeerslichten kan deze besparing hoger uitvallen.De Audi A4 TDI Concept e maakt gebruik van een elektromechanische stuurbekrachtiging in plaats van een elektrohydraulische variant. Het voordeel van de elektromechanische versie is dat er geen vloeistof rondgepompt hoeft te worden. De elektromotor van de bekrachtiging wordt alleen ‘gevoed’ als het nodig is - zodra de bestuurder een stuurbeweging maakt dus.Bovendien beschikt de Audi A4 TDI Concept e over elektrische remmen achter. Dit systeem voorkomt het zogenaamde ’restremmoment’. Dit ontstaat alleen als de voor het remgevoel én het voor snelle aangrijpen van de remmen noodzakelijke luchthoeveelheid resulteert in een lichte vervorming van de remschijf. Dit systeem is in iets gewijzigde vorm ook voor de voorwielen toepasbaar.
 
De details van efficiency 
De Audi A4 TDI Concept e is nog gestroomlijnder dan het productiemodel. Dat komt mede door de achterspoiler, een gedeeltelijk gesloten grille en het verlaagde koetswerk. Door deze maatregelen daalt de toch al voorbeeldige Cw-waarde van 0,27 naar 0,25. De bodem van de auto is zo glad mogelijk uitgevoerd en zelfs de wielen zijn zo ontworpen dat ze de luchtstroom rond de wielkasten optimaliseren. De banden hebben een lage rolweerstand, maar bieden ook optimale grip. En de efficiency van de Audi TDI Concept e is zelfs in de achterlichten terug te vinden. Hier worden namelijk energiezuinige LED-lampjes in plaats van gloeilampen gebruikt.
 
De bepalende factor: de bestuurder 
Uiteindelijk is de bestuurder degene die het daadwerkelijke verbruik van een auto bepaalt - zelfs bij een efficiënte auto als de Audi TDI Concept e. Daarom is het studiemodel voorzien van hulpmiddelen voor die bestuurder. Op het dashboard is een efficiencyprogramma oproepbaar. Dit waarschuwt bijvoorbeeld voor open ramen en geeft schakeladviezen. Het navigatiesysteem biedt voor elke rit tevens een zo zuinig mogelijk alternatief.
 
Een breed gamma e-modellen
Audi biedt op dit moment e-uitvoeringen van de A3, de A6 en de A8. Het merk breidt deze reeks op korte termijn verder uit. Dit past in het streven van Audi om de CO2-uitstoot van de diverse modellen verder terug te brengen zonder concessies te doen aan het sportief-elegante karakter
Er zijn nog geen reacties. Plaats een reactie door op bovenstaande button te klikken.
Specificaties

Audi
Het merk heeft zijn oorsprong in het in 1899 opgerichte autobedrijf Horch Automobielwerke. Dit bedrijf werd opgericht door ex-Benz- werknemer August Horch samen met een 3-tal partners. Al na tien jaar stopte deze samenwerking, Horch wilde bekendheid voor zijn merk vergaren door aan autosport deel te nemen. Zijn partners waren het daar niet mee eens omdat het te geld verslindend zou zijn en ontsloegen de technisch directeur en oprichter Horch in 1909.
Meer Audi nieuws
Audi A6 45 TFSI

Audi Q3 tweede generatieAutoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijkenAuto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Autoliefhebber.com | © 1998-2019 Contact: Autoliefhebber.com | Sponsor: Creeperz game merchandise, Qlik Sense downloaden, Power BI