Audi A4 Avant g-tron op aardgas en groengas

Audi A4 Avant g-tron op aardgas en groengas

woensdag 21 oktober 2015 18:01:37

Op basis van de nieuwe Audi A4 Avant introduceert Audi eind volgend jaar de A4 Avant g-tron. Na de A3 Sportback g-tron is deze A4 Avant het tweede model van Audi dat voor de aandrijving vertrouwt op aardgas of groengas.

De A4 Avant g-tron is tegelijkertijd sportief, efficiënt en zuinig. De motor is gebaseerd op de nieuwe 2.0 TFSI die zich onderscheidt door een geavanceerd, zeer efficiënt en door Audi ontwikkeld verbrandingsproces, dat op aardgas (methaan) nog beter tot zijn recht komt. De turbomotor levert 125 kW/170 pk. Het maximumkoppel van 270 Nm is beschikbaar vanaf zo’n 1.650 tpm. De zuigers en kleppen zijn speciaal aangepast voor gebruik op gas en garanderen een optimale levensduur. Een elektronische 2-traps controller verlaagt de 200 bar druk in de lichtgewicht tanks tot een werkdruk van 5 tot 10 bar afhankelijk van de benodigde inspuitdruk voor de motor.

Volgens de NEDC-cyclus verbruikt de Audi A4 Avant g-tron minder dan vier kilogram CNG per 100 kilometer, wat ongeveer overeenkomt met vier euro aan verbruikskosten, de laagste in zijn klasse (per oktober 2015). De CO2-emissie bedraagt minder dan 100 gram per kilometer. De tankinhoud van 19 kilogram aardgas is goed voor een praktische actieradius van meer dan 400 kilometer. Als de gastanks leeg zijn, schakelt het systeem automatisch en onmerkbaar over op benzine. De A4 Avant g-tron kan in die stand nog eens 450 kilometer afleggen.

 

Complete tankmodule
De complete CNG-tankmodule, die ook de 25 liter grote benzinetank herbergt, bevindt zich onder de achterzijde van de auto. De ruimte voor het reservewiel komt daarbij te vervallen. Ook wordt de accu verplaatst van de bagageruimte naar het motorcompartiment. De laadvloer loopt qua hoogte gelijk aan de tildrempel, waardoor de volledige laadruimte behouden blijft.

 

De vulopeningen voor aardgas en benzine bevinden zich samen onder de bekende tankklep. Na het tanken, en wanneer het erg koud is, start de motor in eerste instantie op benzine, om vervolgens zo snel mogelijk over te schakelen op aardgas. Twee meters in het instrumentarium houden de bestuurder geïnformeerd over het niveau in de tanks.

 

Ook op groengas
Naast aardgas is de Audi A4 Avant g-tron ook geschikt voor het rijden op groengas. Groengas heeft dezelfde chemische eigenschappen als aardgas, maar wordt geproduceerd uit organisch afval zoals koeienmest of slib. Groengas is daarmee een duurzaam alternatief voor aardgas. Bij rijden op Groengas komt de daadwerkelijke CO2-uitstoot (well-to-wheel) nog eens circa 73% lager uit dan bij gebruik van aardgas. Bij ongeveer de helft van de 145 CNG tankstations in Nederland is dit groengas al beschikbaar. Wanneer klanten daar niet tanken, voorziet Audi in de levering van zogenaamde Groengascertificaten, waarmee klanten de garantie krijgen dat het CNG dat ze tanken, ergens in Nederland feitelijk uit afvalstoffen is geproduceerd.

 

Stap verder met e-gas
Audi gaat echter nog een stap verder: met het zogenaamde e-gas rijdt de A4 Avant g-tron geheel CO2-neutraal. e-gas is een synthetisch methaan dat wordt geproduceerd uit CO2 en elektrolyse van water met behulp van groene stroom. Audi beschikt in het Duitse Werlte over ‘s werelds grootste stroom-gasfabriek waar e-gas op grote schaal wordt geproduceerd. Men kijkt ook in Nederland naar mogelijkheden voor andere fabrieken voor de productie van e-gas. Met deze e-gastechnologie creëert Audi ook de mogelijkheid om een overschot aan hernieuwbare energie tijdelijk op te slaan in het gasnet om perioden waarin zon en wind niet beschikbaar zijn te overbruggen

 

De Audi A4 Avant g-tron is vanaf eind volgend jaar in Nederland te bestellen.


Audi A4 Avant g-tron op aardgas en groengas
Audi A4 Avant g-tron op aardgas en groengas
Audi A4 Avant g-tron op aardgas en groengas
1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Audi

Audi nieuws

Het merk heeft zijn oorsprong in het in 1899 opgerichte autobedrijf Horch Automobielwerke. Dit bedrijf werd opgericht door ex-Benz- werknemer August Horch samen met een 3-tal partners. Al na tien jaar stopte deze samenwerking, Horch wilde bekendheid voor zijn merk vergaren door aan autosport deel te nemen. Zijn partners waren het daar niet mee eens omdat het te geld verslindend zou zijn en ontsloegen de technisch directeur en oprichter Horch in 1909.
Meer Audi nieuws
Spyhots Audi EV SUV voor Chinese markt

Spionage momentje Audi Q6 e-tron

Is dit de Audi Q9?

Wat! Een Audi Q6 e-tron in 2022

Audi e-tron GT en RS e-tron GT onthuld

Een echte Audi Horch A8L

Audi S8 facelift in barre kou

Audi RS3 Sedan test in sneeuwAutoliefhebber.com is in 1999 gestart. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Diks.nl een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2021 Contact: Autoliefhebber.com