Alles op een rij van de volledig nieuwe Opel Mokka

Alles op een rij van de volledig nieuwe Opel Mokka

dinsdag 23 april 2013 12:42:42

De volledig nieuwe Opel Mokka heeft de harten van zijn potentiële klanten veroverd. Aan de vooravond van de marktlancering waren er in Europa al meer dan 30.000 bestellingen binnen voor de SUV. Er is bijzonder veel vraag naar deze auto in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Rusland.

Opel is met de Mokka, die sinds juni besteld kan worden, de eerste Duitse fabrikant die actief is in het snelgroeiende segment van compacte Sports Utility Vehicles (SUV B-segment). De 1,6-liter ecoFLEX basisuitvoering van de Mokka met een vermogen van 85 kW/115 pk kan besteld worden vanaf 21.995 euro Bovendien worden varianten van de Mokka aangeboden met een benzinemotor met turbocompressor en een vermogen van 103 kW/140 pk of een 1,7-liter dieselmotor van 96 kW/130 pk.

"Nu we de Mokka hebben, wordt een nieuw hoofdstuk van ons productoffensief ingeluid. Onze succesvolle verkoop bewijst dat de Mokka in de schijnwerpers staat. Zijn technologieën en dynamische en krachtige design vallen in de smaak bij onze klanten. Hij legt nieuwe normen op in zijn segment," zegt Opel Vice President, Sales, Marketing and Aftersales, Alfred E. Rieck.

Ondanks zijn 4,28 meter lengte, biedt de Mokka ruim plaats voor vijf personen in een comfortabele zitpositie. Opel lost hiermee ook zijn belofte in om aantrekkelijke vormgeving te combineren met innovatieve technologieën en geavanceerde functionaliteit, zodat deze bereikbaar worden voor een bredere groep klanten. Verder introduceert de Opel Mokka voor het eerst ergonomische stoelen in de compacte SUV-markt, evenals adaptieve verlichting (AFL+) en de geïntegreerde FlexFix-fietsendrager. Standaardvoorzieningen die het rijcomfort en de veiligheid verbeteren op alle Mokka-versies, zijn de elektronische stabiliteitscontrole ESC (Electronic Stability Control) en de tractiecontrole TC, naast de vertrekhulp voor hellingen HSA (Hill Start Assist) en de hulp bij afdalen HDC (Hill Descent Control). De Mokka is niet alleen verkrijgbaar met voorwielaandrijving (FWD), maar ook met intelligente vierwielaandrijving (AWD). De optionele AWD-technologie herkent automatisch wanneer tractie nodig is op alle vier de wielen en zorgt er indien nodig voor dat de tractie het maximumniveau bereikt.

Voor- of vierwielaandrijving: dynamisch rijden voor een actieve levensstijl

De Opel Mokka combineert functionaliteit en een comfortabele hoge zitpositie met de smaak voor avontuur. Een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de ontwikkeling van de Mokka was het chassis van Duitse makelij. Het chassis van de Mokka werd specifiek afgestemd op de dagelijkse behoeften van de Europese klanten en is ook erg geschikt voor gebruik op alle terrein.

De Mokka is niet alleen met voorwielaandrijving (FWD), maar ook met vierwielaandrijving (AWD) verkrijgbaar, voor een betere tractie en soepeler rijgedrag. De AWD-technologie is efficiënt, intelligent en betaalbaar. De belangrijkste onderdelen van het AWD-systeem zijn het voorasdifferentieel, de cardanas, de 4x4-achterasaandrijving en de besturingsmodule, evenals de elektromagnetische meervoudige plaatkoppeling. De besturingsmodule ontvangt voortdurend gegevens van de sensoren. Op een droog wegdek drijven de voorwielen het voertuig aan, wat weinig brandstof verbruikt. Afhankelijk van de wegtoestand verschuift de aandrijving van 100 procent voorwielaandrijving naar een maximale koppelverdeling van 50 procent op de voor- en achteras, bijvoorbeeld wanneer de weg bedekt is met een dikke laag water. Wanneer meer tractie nodig is, draagt de elektronische koppeloverdracht (torque transfer device, TTD) het koppel automatisch en naadloos over op de achterwielen. Het AWD-systeem scherpt het sowieso al wendbare rijgedrag van de Mokka verder aan. Dat is vooral voelbaar wanneer de auto snel moet vertrekken of bochten neemt bij hoge snelheid. Het wordt automatisch en in een fractie van een seconde ingeschakeld zodra de wielen slippen door een gebrek aan tractie. Het systeem detecteert ook wanneer AWD niet langer nodig is. Het biedt nog beter rijgedrag in bochten en levert maximale tractie in dergelijke situaties. Het volledige AWD-systeem weegt in totaal slechts 65 kilogram, zodat de auto milieubewust en zuinig blijft.

Het chassis van de Mokka staat garant voor maximaal rijcomfort en ideale wegligging – zelfs bij lastige rijomstandigheden. Om dat te bereiken, hebben de ingenieurs van Opel de McPherson-veerpoten op de vooras verder onderzocht en getest. Er werden veren voor zijdelingse belasting toegevoegd om de zijwaartse krachten te compenseren. Er werden ook dubbele veerpoten, stevige stabilisatoren en lagerschalen met dubbele verbinding aangebracht om de wegligging en rijervaring te verbeteren en lawaai en trillingen te beperken. Op de achterophanging bouwde het team ingenieurs van Opel vóór de wielen een buisvormige torsiebalk met een U-vormige doorsnede in.

Bovendien opteerden de ingenieurs van Opel voor een geavanceerde elektrische stuurbekrachtiging (EPS of Electric Power Steering), waarmee de mogelijkheden van het chassis optimaal kunnen worden benut. Dit systeem is standaard ingebouwd in Europa en levert meer snelheidsgevoelige stuurondersteuning met een hoog reactievermogen.

Behendig en efficiënt – twee benzinemotoren en één dieselmotor

Het vermogen wordt door drie zuinige motoren geleverd. Alle handgeschakelde versnellingsbakken zijn uitgerust met het brandstofbesparende Start/Stop-systeem van Opel. Het benzineaanbod bestaat uit een 85 kW/115 pk sterke 1,6-liter motor met natuurlijke aanzuiging en een koppel van 155 Nm die 6,5 liter brandstof per 100 km verbruikt en 153 g/km CO2 uitstoot, naast een 103 kW/140 pk sterke 1,4-liter turbomotor met een koppel van 200 Nm. Deze laatste zal aanvankelijk met dezelfde handgeschakelde versnellingsbak verkrijgbaar zijn, maar later ook met een automatische transmissie. De Mokka met handgeschakelde 4x4 Turbomotor bereikt een topsnelheid van 190 km/u. Vanuit stilstand bereikt de auto een snelheid van 100 km/u in 9,9 seconden. Het brandstofverbruik bij 'gemiddeld' rijgedrag bedraagt 6,4 l/100 km, met een uitstoot van149 g/km CO2.

Klanten die een dieselmotor verkiezen, kunnen de Mokka bestellen met een 1,7-liter CDTI-motor met turbocompressor, een vermogen van 96 kW/130 pk en een maximumkoppel van 300 Nm. Deze motor is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak en voor- of vierwielaandrijving of met een automatische zesversnellingsbak en voorwielaandrijving. Met FWD en een handgeschakelde versnellingsbak heeft de dieselmotor slechts 4,5 liter brandstof per 100 kilometer nodig. Dat stemt overeen met een CO2-uitstoot van 120 g/km. De 1.7 CDTI is dus een van de meest zuinige voertuigen in zijn segment. De cijfers spreken voor zichzelf: met een handgeschakelde zesversnellingsbak en voorwielaandrijving bereikt de Mokka een topsnelheid van 187 km/u. Een sprint vanuit stilstand tot 100 km/u duurt slechts 10,5 seconden.

Rijhulpsystemen voor de bestuurder verhogen veiligheid en comfort

Met de nieuwe Mokka SUV introduceert Opel voor het eerst zijn unieke, in Duitsland ontwikkelde rijhulpsystemen voor de bestuurder in het compacte SUV-segment. Technologieën voor meer veiligheid en comfort, die enkel bij Opel verkrijgbaar zijn, worden nu aan een breder publiek aangeboden. Dat is onder meer het geavanceerde elektronische stabiliteitsprogramma (ESP®Plus) met Hill Start Assist (vertrekhulp bij hellingen, HSA) en Hill Descent Control (hulp bij afdalen, HDC) voor een comfortabelere rijervaring op bergachtig terrein. De tractiecontrole is standaard verkrijgbaar in alle versies van de Mokka en werkt als een sperdifferentieel. Hij voorkomt doorslippende wielen en ondersteunt de vierwielaandrijving van de Mokka met speciale algoritmes om het rijgedrag van de auto te verbeteren. Nog een belangrijk rijhulpsysteem voor de bestuurder dat verkrijgbaar is in de Mokka is AFL+, het adaptieve verlichtingssysteem van Opel op basis van de derde generatie bi-xenon koplampen. Het past de intensiteit en het bereik aan voor de best mogelijke verlichting op stads- of provinciale wegen, maar ook op de autosnelweg. Enkele van de verschillende functies zijn het slechtweerlicht, vergroot grootlicht, statisch bochtenlicht, dynamisch bochtenlicht, daglicht met leds en de grootlichtassistent. Die laatste functie past het grootlicht zo aan dat tegenliggers niet verblind worden.

De tweede generatie van de Opel Eye frontcamera is de basis van de Forward Collision Alert (FCA, vooraanrijdingsassistent), de Traffic Sign Recognition (TSR, verkeersbordassistent) en de Lane Departure Warning (LDW, rijstrookassistent). De vooraanrijdingsassistent (FCA) waarschuwt de bestuurder met een luid alarmsignaal en een visuele waarschuwing als een botsing met het voorliggende voertuig dreigt. Naast de rijstrookassistent, die bestuurders waarschuwt wanneer ze per ongeluk hun rijstrook verlaten, ontwikkelden de ingenieurs de verkeersbordassistent. Die nieuwe frontcamera herkent nu niet alleen ronde verkeersborden, maar ook rechthoekige borden zoals op autosnelwegen of speelzones op straat, alsmede andere snelheidsbeperkingen. De camera detecteert ook dynamische ledborden. Hij helpt zo verkeersovertredingen en ongevallen veroorzaakt door vermoeidheid te vermijden. Het parkeren wordt nu gemakkelijker met de parkeersensoren vooraan en achteraan.

Gezond en comfortabel: ergonomische AGR-stoelen en de FlexFix-fietsendrager

De Opel Mokka kan uitgerust worden met ergonomische stoelen die goedgekeurd zijn door de onafhankelijke rugspecialisten van AGR ("Aktion Gesunder Rücken e.V"). De in acht richtingen verstelbare bestuurdersstoel is de eerste door AGR goedgekeurde stoel in het SUV B-segment. Deze moest beantwoorden aan een lijst van tien criteria. Zo moet de ondersteuning van de onderkant van de wervelkolom in vier richtingen verstelbaar zijn en moeten de contouren van de rugleuning zich heel nauwkeurig aan de natuurlijke buiging van de ruggengraat aanpassen. De ergonomische comfortstoel biedt nog veel andere verstelmogelijkheden, zoals een kantelbeweging, extra lendensteun en dijverlenging. De hoofdsteunen zijn in vier richtingen verstelbaar.

De laadcapaciteit van de Mokka kan uitgebreid worden met de tweede generatie van de FlexFix-fietsendrager. Het optionele, uitgebreide draagsysteem, dat exclusief is voor Opel, zit in de achterbumper van het voertuig geïntegreerd en is daardoor altijd beschikbaar. Met de standaardversie van het FlexFix-systeem kan de Mokka één fiets van maximaal 30 kg vervoeren. Als daar het verlengstuk opgeklemd wordt, kunnen twee extra fietsen mee. Het totale laadvermogen bedraagt dan 60 kilogram. Zelfs wanneer het volledig geladen is, kan het FlexFix-systeem zo worden gekanteld, dat de achterklep van het voertuig gemakkelijk open kan, waardoor men snel toegang krijgt tot de kofferruimte van de Mokka. Bovendien kan de achterbank van de Mokka in een verhouding van 60/40 neergeklapt worden, om extra vlakke laadruimte te creëren. Met al deze elementen is de Mokka de perfecte oplossing voor mensen met een actieve levensstijl en hoge verwachtingen.

Krachtig SUV-ontwerp met een verfijnde functionaliteit

De nieuwe SUV van Opel reflecteert de traditionele troeven van het merk: rijdynamiek, flexibiliteit voor het dagelijkse leven en emotionele vormgeving. Met de Mokka krijgt de ontwerpfilosofie van Opel van 'beeldende kunst ontmoet Duitse precisie' een nieuwe uitdrukking in een compacte SUV. De Opel Mokka wordt gekenmerkt door een krachtige aanblik met elegante trekken, maar oogt ook sportief met zijn gespierde en atletische lijnen. De uitgesproken voorgrille, de beschermende bekleding rond de bumpers en de wielkasten worden versterkt door de typische 'sikkel' van Opel op de zijkant, die naar achteren toe omhoog zwiept. De sportieve en gespierde bouw van de Mokka wordt extra in de kijker gezet door zijn hogere bodemspeling, waardoor hij ook geschikt is voor grindwegen, en zijn 1.540 mm spoorbreedte.

De binnenkant van de nieuwe Mokka is al even typisch voor Opel. Sculpturale designelementen zijn gevat in het kenmerkende vleugelvormige instrumentenbord van Opel en in de kunstzinnig gevormde deuroppervlakken. Karakteristieke Opel-waarden zoals veelzijdigheid en gebruikersvriendelijke functionaliteit zijn ook zichtbaar: van de dubbele configuratie van het handschoenenvakje in het instrumentenbord en het gesloten opbergvak in de tunnelconsole tot de diepe zakken onderaan in zowel de voor- als de achterdeuren. Met een laadruimte van 1.372 liter en tot 19 opbergvakken is duidelijk tegemoetgekomen aan de functionele behoeften van gezinnen.

Met al deze kenmerken voldoet de Opel Mokka aan de vereisten van het dagelijkse leven en staat hij al even goed zijn mannetje in het weekend. Als compacte SUV voelt hij zich zowel in de stad als daarbuiten thuis. Onderzoek heeft aangetoond dat de doorsnee Mokka-klant van middelbare leeftijd is en er een erg actieve levensstijl op nahoudt, waarin vrijetijdsbesteding een centrale rol speelt. Daarom is de Mokka, met zijn vele extra opties en de exclusieve technologieën van Opel, zoals de Opel Eye frontcamera en de FlexFix-fietsendrager, perfect voor wie een evenwicht zoekt tussen het drukke dagelijkse leven en ontspanning. Met zijn baanbrekende SUV-verschijning is de Opel Mokka tevens erg aantrekkelijk voor trendgevoelige, nieuwe klanten.


1 reactie
Geen reacties
Reacties
Plaats een reactie door op onderstaande button te klikken. Wij accepteren geen scheldwoorden of racistische uitingen. Je persoonlijke mening wordt erg gewaardeerd!
Specificaties
Opel

Opel autonieuws

Opel is in 1862 opgericht in Rüsselsheim (Duitsland), waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Sinds augustus 2017 maakt Opel Automobile GmbH deel uit van het Franse Groupe PSA. Opel en zustermerk Vauxhall in Engeland verkopen voertuigen in meer dan vijftig landen en hebben meer dan 37.000 medewerkers in dienst, waarvan meer dan 19.000 in Duitsland. De automaker heeft tien productiefaciliteiten en één test- en ontwikkelingscentrum in zes landen in Europa. In 2017 verkocht Opel bijna 1,1 miljoen personenauto’s en lichte bedrijfswagens in Europa. Het in november 2017 gepresenteerde strategische toekomstplan PACE! is gericht op herstel van het financiële fundament, versterking van de duurzame concurrentiekracht en verdere groei van Opel, ook buiten Europa
Meer Opel nieuws
Nieuwe Opel Vivaro-e en Opel Zafira-e Life

Spyshot Opel Crossland X facelift

Blauwe verlichting voor Opel Grandland X

Elektrische Opel Vivaro-e bestellen

Zesde generatie Opel Corsa gaat elektrisch

Opel legt laatste hand aan volledige nieuwe Corsa

Opel Combo Tour is er vanaf 28.327 euro

Onderhuidse update voor Opel InsigniaAutoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2020 Contact: Autoliefhebber.com