Dit moet je weten over enkelzijdige en tweezijdige autoschades
Informatie

Dit moet je weten over enkelzijdige en tweezijdige autoschades

Een ongeluk kan iedere automobilist overkomen. Het is dan belangrijk om te weten of het om een enkelzijdige of een tweezijdige schade gaat. Aan de hand daarvan bepaal je de vervolgstappen, zodat de schade goed en snel wordt opgelost. Wij geven je enkele voorbeelden van enkelzijdige en tweezijdige schades.

Dit is enkelzijdige schade

Enkelzijdige schade is schade met een ander object en dus niet met een andere weggebruiker. Er is daarom geen andere weggebruiker bij betrokken en er is ook geen tegenpartij. Het object waar je tegenaan bent gereden, is waarschijnlijk toch van iemand. Bijvoorbeeld van de buurman of van de gemeente. Het blijft dan een enkelzijdige schade, maar de gemeente of buurman kan de schade aan het object wel op jou verhalen. Voor deze schadekosten aan een object geldt de WA-verzekering.

 

Voorbeelden enkelzijdige schade:

  • Je rijdt de tuinversiering van je vriend kapot.
  • Je rijdt tegen een paaltje van de gemeente.
  • Je rijdt de planten van de buurman omver.
  • Je rijdt tegen een geparkeerde auto.
  • Je rijdt tegen een muur.

 

Dit is een tweezijdige schade

Tweezijdige schade is schade waarbij een andere weggebruiker betrokken is. Hierdoor is er een tegenpartij en zijn er dus twee partijen waarvan meestal één partij schuldig is. Dit kun jij zijn, de andere weggebruiker, jullie kunnen medeschuldig zijn of het kan onduidelijk zijn wie schuldig is. Je verzekeraar zal dan met de verzekeraar van de tegenpartij in gesprek gaan om te bepalen wie er schuldig was.

 

Voorbeelden tweezijdige schade:

  • Schade door een ongeval met een andere automobilist.
  • Schade door een ongeval met een wandelaar.
  • Schade door een ongeval met een fietser.

 

Het grootste verschil: de ooggetuige

Bij tweezijdige schades is het belangrijk om een verklaring van een ooggetuige te vragen. Het kan namelijk zijn dat je het niet eens bent met de tegenpartij. Op het schadeformulier is ruimte om de verklaring van een ooggetuige te vermelden, zodat het voor de verzekeraars duidelijker is wie er schuldig is.

 

Stappenplan bij schade

Het is belangrijk om eerst jezelf en je medepassagiers in veiligheid te brengen. Bel indien nodig 112. Twijfel je of jij of één van je medepassagiers misschien ergens last van heeft? Laat dit dan altijd controleren. Wanneer het gaat om alleen blikschade, rijd je naar een rustige plek waar je geen gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaakt. Is de schade aan je auto zo groot dat je niet meer naar een rustige plek kunt rijden? Bel dan direct de alarmcentrale van je verzekeraar.

 

Wanneer je op een rustige en veilige plek staat, is het belangrijk om het schadeformulier in te vullen. Zelfs wanneer er geen zichtbare schade is. Dit schadeformulier is belangrijk voor de bepaling van de schuldige, maar kan later ook handig zijn wanneer de tegenpartij toch een claim indient.

 

Wil je meer weten over wat je moet doen bij schade? Bekijk dan het volledige stappenplan bij autoschade.Autoliefhebber.com is in 1999 gestart met eigenaar Armand van Amersfoort. Zijn grote liefde voor het bezoeken van autobeurzen en autoevenementen is aanleiding geweest om zelf online autonieuws te presenteren. Vanaf 2003 werken een vaste club vrijwilligers dagelijks aan het laatste autonieuws uit de grote autowereld voor 1.2 miljoen bezoekers per maand!. Ook onderzoeken wij de nieuwste autofeiten om snel online te zetten voor de grote club bezoekers. Content is erg belangrijk en ook de foto's van het autonieuws en andere autorubrieken moeten van topkwaliteit zijn. De vrolijke autogekken achter de website autoliefhebber zijn elke dag met veel plezier bezig met verzamelen, redigeren en content opmaken. Uiteraard met mooie en spannende fotobeelden.

 

Advertorials en gesponsorde blogs

Ook verzorgen wij advertorials/ads en gesponsorde artikelen voor kleine- en grote bedrijven in Europa. Denk aan Ikea, Caramba, Goodyear, Autoscout, Kroon-Oil motorolie. Ben je op zoek naar de vergelijkmachine voor verzekeringen dan is Overstappen.nl  een goede website om de prijs en voorwaarden goed te vergelijken. Wil je tips bij het Online auto verkopen kijk dan op speurders. Meer informatie over de verschillende trekhaken is Rameder een vergelijksite om rustig te bekijken


Auto nieuws

Sinds 1999 komen wij met dagelijks actueel auto nieuws en proberen wij het op een mooie en originele manier te tonen aan de bezoekers. Vanaf 2009 hebben wij ook een rubriek spyshots en daar verzorgen de spyfotografen erg veel en goed werk. Wekelijks komen er via onze redactie e-mails binnen met spyshots die zijn gemaakt door oplettende vakantiegangers, autoliefhebbers en mensen die onderweg zijn. Spyshots en spyvideo's zorgen voor veel reacties en gesprekstof voor ons en onze bezoekers. Leuk!

Contact en adverteren

Wilt u sponsor worden van Autoliefhebber? Adverteren op onze website? Of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via info@autoliefhebber.com en wij nemen binnen 2 dagen contact met u op.

Autoliefhebber.com | © 1998-2019 Contact: Autoliefhebber.com | Sponsor: Creeperz game merchandise, Qlik Sense downloaden, Power BI